2020. december 1., kedd

Négy könyv, amire érdemes lecsapni decemberben!

Az első bejegyzésem az új oldalon rögtön a szokásos hónapindító irományom lett. Tehát összeszedtem, milyen könyveket szeretnék a polcomon tudni, vagy elolvasni a decemberi megjelenések közül. 


1. Mark Lawrence: A lány és a csillagok (A jég könyve 1.) - Fumax Kiadó

Az utóbbi években meglehetősen elhanyagoltam a fantasy műfaját, de ebben az évben nagyobb lendülettel vetettem magam az újdonságok közé. Előkelő helyet foglaltak el ezek a kötetek a megrendeléseim között. Mark Lawrence-től korábban már olvastam A Széthullott Birodalom-trilógiát, amely a maga nyers stílusával együtt is remekül elszórakoztatott. Ez a kötet rögtön megfogott a fülszövegével, egy sokkal kifinomultabb, jobban felépített történetet ígér a korábbiakhoz képest. 

A jégen, a Fekete Sziklától keletre van egy verem, amelybe a gyarlott gyermekeket vetik le.

Az Abeth végtelen jégmezein nincs helye magányos embereknek. Még együttesen is épphogy csak lehetséges életben maradni, önmagában senkinek sincs rá esélye.

Ahhoz, hogy valaki elviselhesse a hideget, hogy kibírja a több hónapig tartó éjszakát, amikor szinte maga a levegő is megfagy, különleges vérvonal kell. Ettől különbözni végzetes, a változatosság pedig veszélyt hordoz magában. Márpedig Yaz nem olyan, mint a többiek.

Ezért elszakítják mindentől: elveszik tőle a családját, a fiút, akivel élete hátralévő napjait szerette volna tölteni, és egyedül kell utat törnie egy olyan, alapjaiban különböző, rejtélyekkel és veszedelemmel teli világban, amelyről még csak nem is sejtette, hogy létezik.

Szembesül azzal, hogy az Abeth világa sokkal ősibb és furcsább, mint képzelte volna. Ráébred, hogy a gyengeségei egy másfajta erő jelei. És megtanulja, hogy miként szálljon szembe a túlélés kegyetlen törvényeivel, amelyek kezdettől fogva uralták törzsének életét.

Csak a legmélyebb sötétségben ragyognak fel a csillagok.


2. Bán Mór: A Szűz kardja (Hunyadi 1,5) - Gold Book Kiadó

Azt be kell valljam, eddig még a sorozat egyetlen részét sem olvastam, de szinte minden történelmi regényt olvasó ismerősöm ódákat zeng Bán Mór Hunyadijáról. Az első kötet már itt van a polcomon, amire hamarosan szeretnék sort keríteni. Nagy esélyt látok rá, hogy szeretni fogom a szériát, ezért is került a listámra a könyv. De a terjedelmesnek ígért interjú is kíváncsiságra ad okot...

A szűz kardja
Franciaország, 1429

A galambóci ostrom már csak nyomasztó emlék Luxemburgi Zsigmond magyar király számára. A török fenyegetés helyett ezúttal is európai diplomáciai fortélyok kötik le figyelmét: ifjú lovagját, Hunyadi Jánost egy fontos küldetéssel a Franciaországba tartó követség katonai parancsnokának nevezi ki. A követség feladata, hogy üzenetet vigyen Zsigmond burgundiai rokonainak, kérve, támogassák őt német-római császárrá koronázása ügyében. A magyar küldöttség a később "százévesnek" nevezett francia-angol háború kellős közepébe csöppen. A király burgundiai rokonsága Compiégne közelében épp arra készül, hogy elfogjon egy tizenkilenc esztendős francia leányt, aki rövid idő alatt lángba borította az egész országot, és új reményt adott népének a megszálló angolok elleni küzdelemhez.

Amikor aztán a franciák és angolok összecsapása a tetőfokára hág, Hunyadi szemtanúja lesz egy csodálatos eseménynek, mely megváltoztatja egész életét.


A király három esküje
1456 decemberében - néhány hónappal a csodálatos nándorfehérvári diadal után - egy csikorgó, téli estén Kecskemét akkori népe történelmi esemény szemtanúja lehetett. A Temesvárról Buda felé tartó királyi menet, V. Lászlóval az élen, s a kíséretükben utazó két Hunyadi fiú, László és Mátyás a városban töltöttek egy éjszakát... 


3. Philipp Gut: Ítélet a gonosz felett - Európa Kiadó

Körülbelül három évet elvégeztem jó nagy kihagyásokkal a jogi egyetemen, mire rájöttem, hogy engem az egész nem érdekel. Az aktatologatás kicsinálna idegileg, a klasszikus jogi pályákhoz pedig nem vagyok, lennék elég ambiciózus. Az azonban mindig elképeszt, micsoda koponyákat "termel ki" ez a tudományterület. Olvastam már ugyan ezt, azt a nürnbergi perekről, de az akkor 27 éves főügyész neve már csak halványan él az emlékeimben. De egy rendkívül inspiráló és érdekes életrajzra számítok.

Ez a kötet a politikailag még élete alkonyán is aktív Ferencz 100. születésnapján, 2020. március 11-én jelent meg először. Philipp Gut a Magyarországon született, családjával az Egyesült Államokba emigrált Ferencz egész életútját végigkíséri a New York-i Hell's Kitchen-i gyerekkorától kezdve a holokauszt-túlélők kártalanításában játszott fontos szerepéig. A Harvard jogi karán végzett Ferencz, miközben háborús bűnösök után nyomozott, felfedezte az SS-halálbrigádok által vezetett gyilkossági dokumentumokat, majd alig 27 évesen főügyészként végigvitte a nürnbergi pert.
"Harcoló katonaként és háborús bűnösöket üldöző nyomozóként elképzelhetetlen horrornak voltam tanúja. Megtanultam, hogy a háború egyébként normális emberekből tömeggyilkosokat képes csinálni. Jelszavam - Törvénykezz, ne háborúzz! - egy emberibb és békésebb világ felé mutat, és remélem, hogy az olvasók mindenekelőtt ezt tartják majd szem előtt, miután elolvasták a könyvet."
Benjamin Ferencz

4. Bao Ningh: A háború szomorúsága  - HM Zrínyi

Ez a kötet legelőször a borítójával fogott meg magának, ám a fülszöveg is rendkívül elgondolkodtató. Szerintem mi, európaiak amúgy is keveset, vagy kevesebbet tudunk Vietnámról, és az ott zajlott háborúkról. Ráadásul mindebbe szokatlan szemszögből kaphatunk bepillantást egy vietnámi katona gondolatain keresztül. Ez együttesen rendkívül kíváncsivá tett. 

A vietnámi háborút egy észak-vietnámi katona szemszögéből bemutató, világhírű tudatfolyam-regény váltakozó idősíkjain követik egymást az események. Az első megjelenése óta számos nyelvre lefordított, immár magyarul is olvasható mű gyermekkorától egészen a háború utáni évekig kíséri végig főszereplőjének életét, aki az érzések széles skáláját éli át, a korai szerelemtől kezdve a háború poklát megjárt ember magányáig.




A képek forrása: Moly és a Pixabay

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése