2020. december 20., vasárnap

Horizont 1. - Avagy olvassunk ismeretterjesztő, önfejlesztő könyveket

Az utóbbi időben elhatároztam, hogy nem csak a fiktív irodalom területéről választok olvasnivalót, hanem igyekszem többféle témába belekóstolni. Ebben a bejegyzésben most három olyan könyvről írtam egy rövid ismertetőt, amelyeknek volt már “előzménye”, ugyanis mindegyiket egy-egy blog, vagy magazin szerkesztője hozta tető alá.


Herendi Kata - Szabó Eszter Judit: 20 önismereti kérdés és válasz - 5/5

A kötetet a Pszichoforyou magazin két alapítójának köszönhetjük. Maga az oldal a pszichológia különböző területeit hozza közelebb a laikus olvasókhoz, vagyis hozzánk, és ezáltal késztet bennünket arra, hogy sok mindent átgondoljunk magunkról, a másokhoz fűződő viszonyainkról, és az egyes minket ért “környezeti” hatásokról. Mindennek egyfajta esszenciájaként tekinthetünk erre a könyvre. De mielőtt belevágnék istenigazából, néhány mondatot magáról a kiadásról. A Bookline gondozásában jelent meg, mégpedig puha fedeles és rendkívül olvasóbarát méretben, egy utazáshoz is ideális választás lehet. A borító figyelemfelkeltő a sok különböző alakkal és a harsány színeivel, egyúttal azonban mindez előrevetíti azt, hogy az emberek mennyire különbözőek. Nyilván, az egész mű ezt a vonalat lovagolja meg azáltal, hogy 20 különböző, a mindennapi életben rendszeresen előkerülő témát boncolgat, mint például a döntés, a halogatás, a szégyen, a rágódás és így tovább. De nem áll meg ennyinél, ugyanis az egyes témakörök rövidebb, emészthető szemelvényekre oszlanak, amelyek már egy-egy konkrétabb kérdésre próbálnak iránymutatást adni. Szándékosan nem írtam választ, ugyanis van, hogy az iránymutatás még több kérdés formájában érkezik. A nyelvezete egyszerű, nem bonyolódik a szükségesnél jobban szakmai kifejezések használatába. De ez nem csak a megfogalmazásra vonatkozik, hanem a témák megközelítésére is. Amellett, hogy tisztázza a sztereotípiákat, igyekszik pragmatikus oldalról megfogni a dolgokat. Az olvasó részvételére számítva, akár írásban megválaszolható, elgondolkodtató kérdésekkel vezet rá a helyes útra. Nekem talán az tetszett benne a legjobban, hogy az egyes részek külön is kezelhetők, szóval nem muszáj egy lendülettel végigolvasni az egész kötetet. Elég mindig éppen azt a részt fellapozni, amit problematikusnak érzünk az életünkben. De azt az olvasót se tántorítsa a dolog, aki egyben akarja befalni az egészet. Személy szerint az első felébe nem sikerült annyira belemerülnöm, viszont a kötet vége felé rátaláltam egy olyan kérdéskörre, amiről nem is gondoltam volna, hogy nekem ezzel bármiféle problémám lehet, de a tizenx pont kettő kivételével a dolgok közepébe trafált. Igazán nem is tudok mást írni, minthogy ajánlom a kötetet a pszichológia, önismeret kérdéskörével ismerkedőknek. Nem csak egy alkalomra szóló olvasmány, biztosan le fogom még emelni a polcról a különböző élethelyzetek kapcsán! 



Az élet természetes része, hogy vannak problémáink, elakadásaink, amelyekre folyamatosan keressük a megoldást. Aranyszabály, hogy bármilyen nehézségről legyen szó, az első lépés, ha jobban értjük és ismerjük önmagunkat. Ha tisztában vagyunk az erősségeinkkel, a félelmeinkkel és a vágyainkkal, teljesebb, harmonikusabb, jobb életet élhetünk. A Pszichoforyou online magazin szerzői ebben a könyvben húsz alapvető téma köré csoportosítják a legfontosabb önismereti gondolatokat, hogy azok kapaszkodóként szolgáljanak az önismeret útján. A közérthetően, mély empátiával bemutatott pszichológiai elméletek és a gyakorlati feladatok számos aha élményt és felismerést tartogatnak. Egy jó pszichológushoz hasonlóan, ez a könyv sem kész megoldásokat kínál, hanem teret és lehetőséget teremt, hogy ki-ki a saját ritmusában, a saját tapasztalásai és felismerései mentén kerüljön közelebb a saját válaszaihoz. A kötet végére így átfogó képet kapunk a saját személyiségünkről, betekintést nyerünk a legizgalmasabb pszichológiai trendekbe is, és bátorságra tehetünk szert, hogy továbbhaladjunk az önismeret útján.

BIZALOM Hogyan tanulhatok meg újra bízni másokban?
DÖNTÉS Hogyan hozhatok jó döntést?
ÉRZELMEK Hogyan kezelhetem jobban az érzelmeimet?
FELADÁS Honnan tudjam, mikor érdemes továbblépni?
HALOGATÁS Miért olyan nehéz elkezdeni vagy éppen befejezni valamit?
HATÁROK Hogyan óvhatom a határaimat?
JÁTSZMÁK Hogyan kerülhetem el a játszmákat?
KAPCSOLATOK Miért nehéz másokhoz kapcsolódni?
KUDARC Hogyan kezeljem a kudarcokat?
MEGBOCSÁTÁS Mit jelent valójában a megbocsátás?
ÖNBIZALOM Miért nincs önbizalmam?
ÖNSORSRONTÁS Miért nem jutok egyről a kettőre?
ÖNSZERETET Miért nem tudom szeretni magam?
ŐSZINTESÉG Miért olyan nehéz őszintének lenni?
PERFEKCIONIZMUS Miért hajszolom a tökéletességet?
PIHENÉS Miért nem tudok pihenni?
RÁGÓDÁS Miért nem tudom elengedni a múltat?
SZÉGYEN Miért szégyellem magam (mások helyett)?
SZENVEDÉS Miért nem tudom jól érezni magam?
VÁLTOZÁS Mi segít a változásban?

Bookline Könyvek, 2020. 236. oldal


Szlafkai Éva: Élj kreatívan! - 5/5

Nos, aki ismer, az tudja, hogy sok jelzőt lehet rám aggatni, de a kreativitás nem igazán van köztük. Ezért is volt érdekes kirándulás ez a kötet. Szlafkai Éva munkásságával elsősorban az olvasás révén ismerkedtem meg, ugyanis ő indította még az "52 hét alatt 52 könyv" nevű kihívást. Egyébként a szerző kreatív szakember, újságíró, kommunikációs tanácsadó, és szerintem lehetetlen lenne lefedni konkrétan azt a tevékenységi kört, amivel ténylegesen foglalkozik. Egy biztos, a munkája és az írásai egyaránt a kreativitás körül forognak. Szintén erről szól a blogja, a 365létszikra, újabb nevén Szikra magazinblog, és az első megjelent könyve is, amiről ez a bejegyzés szól. A kiadvány nekem nagyon tetszik, nem gondoltam volna, hogy egy “hvgkiadós” könyv ennyire be fog jönni. Kitűnő a kötése, figyelemfelkeltő a színvilága, és tipográfiailag is nagyon rendben van. A felépítése pedig egyenesen zseniálisan van megoldva. Az elméleti része rendkívül jól felosztott, a fejezeteken és alpontokon belül egyaránt címmel ellátott szemelvényeket lapunk, így sűrűn van alkalmunk megállni átgondolni az addig leírtakat. Mindemellett a szerző igazán bevonja az olvasót a kötetbe, az egyes részek után található kérdéseket illetve feladatokat tényleg érdemes megoldani. sőt, ehhez Szlafkai Éva oldalán találhatunk egy letölthető munkafüzetet, ami nyomtatható is egyben, így aki nem akar a kötetbe irkálni, mint én, nagy hasznát fogja ennek venni. Speciel én most csak végigrohantam rajta, de a későbbiekben biztosan elő fogom venni a füzetet. Tartalmi szempontból amit számomra közvetít a könyv az az, hogy a kreativitás nem csak velünk született adottság, hanem fejleszthető, ehhez rengeteg tippet kapunk. Legjobban azok a részek maradtak meg bennem, ahol már a konkrétabb dolgokról esett szó, minthogy honnan lehet inspirációt meríteni. Példának okáért szerepel a kötetben az olvasás is, mint ilyen. A szerző ugyanis egy könyv hatására alapította a 365létszikrát. Egyébként a mű megpróbálja elénk tárni a kreativitás teljes folyamatát az ötlet megszületésétől egészen a kivitelezésig. Az elvetendő ötleteket sem tartja kudarcnak, hanem fejlődési lehetőségnek, amelyek alapján a későbbiekben még nagyszerű dolgok születhetnek. Az interaktív kérdések és feladatok mellett kapunk néhány konkrétabb módszert is, miként engedhetjük szabadjára, ám mégis rendszerezve a gondolatainkat. Ilyen a Mind map rendszer, vagy az Kreatív tégla. Speciel én listamániás vagyok, de feltétlenül ki akarom próbálni a “mindmapozást” a későbbiekben. Végezetül csak annyit, hogy kész élvezet volt ezt a kötet olvasni, nagyon közvetlen, érthető, és a hatására elhiszem, hogy még bennem is rejtőzhet némi kreativitás.


Miképpen oldhatunk meg alkotó módon váratlan helyzeteket?
Hogyan aknázzuk ki, ha több minden érdekel bennünket?
Miként láthatunk a problémákban lehetőséget, és meríthetünk a kudarcból ihletet?

A kreativitás ma fontosabb, mint korábban bármikor – ez a 21. század egyik túlélőkészsége. Segít szembenézni a kihívásokkal, megoldásokat találni eddig ismeretlen problémákra, elszakadni a megszokottól és kiteljesíteni az életünket. Ez a kíváncsi hozzáállás mindannyiunkban fellelhető és fejleszthető.
A könyvben nemzetközileg elismert szakértők és inspiráló történetek segítenek kreatív énünk fejlesztésében, valamint hazai szakemberek osztják meg nézeteiket a kreativitásról és motivációról.
A kötetben ismertetett módszerekhez a szerző gondolatébresztő, interaktív feladatokat is összeállított, hogy felszabadíthassuk kreatív energiáinkat.

Hvg Könyek, 2020. 360. oldal






Tóth Cecília: Kreatív időtervezés - 5/4,5


Sokáig kerestem a megfelelő határidőnaplót, másik végletként próbáltam a Bullet Journal-t is, de mindkét esetben egy-két hónap után abbahagytam a dolgot. Néhány héttel ezelőtt fedeztem fel a szerző oldalát,  a Zezil-t, ahol az ő tapasztalatai alapján ad át egy füzetvezetési rendszert, és itt fedeztem fel a már megjelent könyvét, a Kreatív időtervezést is. Bevallom, először meglepett, mennyire vaskosra sikerült a kötet, gyönyörű lett a kivitelezés. Kemény táblás, ráadásul beépített könyvjelzővel ellátva. A borító azt az elvárások nélküli minimalizmust sugallja, mint amire a könyv rávezet bennünket a naptárunk, füzetünk vezetésével kapcsolatban. Belsőleg letisztult, szerkezetileg jól beosztott, és a példaként bemutatott grafikák, naptár oldalak is tökéletesen illeszkednek ebbe a rendszerbe. Ami egy kicsit zavart az a szöveg terjengőssége, rengetegszer ismétli magát a szerző, akár egy-egy bekezdésen belül is. Nem vagyok szakmabeli, de még nekem is feltűnt, hogy ebből a szempontból ráfért volna egy alaposabb szerkesztés. Ezen, a számomra elenyésző hibán kívül, azonban rengeteg mindent nyújt ez a kötet, akár egy kezdő, akár egy haladó “bujósnak”, naptárazónak is. Nagyon alapos, a kezdetektől végigvisz a füzettervezés és vezetés egész folyamatán. Kezdve attól, miért akarunk ebbe belefogni, milyen eszközöket szerezhetünk be hozzá, milyen felépítésű tervezőre vágyunk, és így tovább. De nem csak általánosságban járja körül a témát hanem rengeteg konkrét módszert, ötletet, mintát tár elénk.  A legfontosabb azonban, amit hangsúlyoz, hogy a  füzetünk legyen értünk és ne mi a füzetünkért. Teljesen mindegy, hogy néz ki, mit írunk bele, egyszerűen szolgálja a mi igényeinket. És valóban, a legminimálisabb megoldáshoz elég egy papír, egy toll és némi tervezőkészség. Személy szerint én a decembert már egy gyűrűs naptárral kezdtem, amibe tetszés szerint cserélgethetem a lapokat, azok sorrendjét. Így ha valamit már nem használok, elég egyszerűen kihajítani. Viszont jó néhány ötletet merítettem ebből a kötetből, mint a jövőtervező, heti tervező rendszere, illetve a gyűjtemény néhány fajtáját. Ez utóbbiak egyébként a tematikus listákat jelöli, amelyek egy egy témához, vagy projekthez kapcsolódnak. Összességében ez a fenti két könyvhöz hasonlóan ez is egy olyan írás, amit érdemes egyszer végignyálazni, később pedig egy-egy konkrét elképzelés kapcsán levenni a polcról. Az utóbbi idők egyik leghasznosabb könyve lett számomra. 


Egyensúly. ​Rend. Teljes élet.
Mindannyian vágyunk erre – mégis nehéz elképzelni a hozzá vezető utat. Miért?
Mert nem tudjuk, merre induljunk! Nem elég rendezettek a gondolataink, a feladataink. Nincs elég időnk és nem ismerjük magunkat elég jól ahhoz, hogy igazán kiegyensúlyozott életet alakíthassunk ki magunk körül – egy olyan életet, ami lehetőséget ad céljaink elérésére.
Ebben a könyvben egy olyan egyszerű módszert ismerhetsz meg, amely személyre szabott, hatékony adminisztráció által segít, hogyan rendszerezd a gondolataidat. Átláthatóvá teszi a feladataidat és ezáltal lehetőséget ad önmagad jobb megismerésére. Megmutatja, hogyan készítsd el a saját tervezőnaplódat, ami helyettesít minden határidőnaplót, feljegyzést, szedett-vedett füzetet, és egymaga válik a jobbkezeddé!
Figyelem! Ez nem egy sablonmódszer, amit egy az egyben átvehetsz. Szükséged lesz az őszinteségedre és a kreativitásodra, hogy felismerd az igényeidet, a problémáidat, és eszerint szabd testre a saját naplódat! A befektetett munkád busásan megtérül majd, amikor tisztán látod magad előtt a saját rendszered és áttekinthetővé válik az életed! Kirajzolódik előtted életed alakulása, élvezni fogod a feladataid vezetését!
Tervezett holnap és nyugodt mai nap. Ezt kapod a tervezőnaplódtól!

Magánkiadás, 2020. 372. oldal



A képek forrása a Moly


A régebbi írásaimat megtalálhatjátok a libellum.blog.hu-n

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése