2021. május 4., kedd

Öt könyv, amire érdemes lecsapni májusban!

Nos, ismét egy új hónap kezdete, úgyhogy összegyűjtöttem azokat a megjelenéseket, amelyeket szeretnék elolvasni, és/vagy a polcomon tudni. Egyébként a "Havi öt könyvet veszek" fogadalmammal hivatalosan is elhasaltam. 



Joe Abercrombie: Némi gyűlölet (Az őrület kora 1.) - Könyvmolyképző 

Nem tudom, mennyire merjek örülni, hogy új kötet jön a Sötét örvény szériába a kiadónál, főleg, hogy megint egy sorozat. Viszont az a helyzet, hogy a szerző művei itt sorakoznak a polcomon, és akkor már szeretném minden megjelenő írását begyűjteni. Egyébiránt egy nyers, szókimondó, de izgalmas sztorit várok. 

Háború. ​Politika. Forradalom. Eljött az őrület kora.

Gyárkémények nőnek Adua fölé, a világ új lehetőségek tárházává változott. Csakhogy a régi viszályok szemernyit sem csillapodtak. Angland véráztatta határainál Leo dan Brock azért küzd, hogy hírnevet szerezzen magának a csatamezőn, és legyőzze Alkony Stour portyázó seregeit. A koronától remél segítséget, Jezal király fia, a semmirekellő Orso herceg azonban mindenkinek csak csalódást okoz.

Savine dan Glokta – úrinő, befektető, az Unió legrettegettebb emberének lánya – célul tűzte ki, hogy a társadalom salakdombjának legtetejére kapaszkodjék. Bármi áron. A külvárosokban azonban tombol a düh, amit a világ minden pénzével sem lehet kordában tartani.

Felvirradt a gépek kora, de még él a mágia is. Az őrült domblakó, Isern-i-Phail segítségével Rikke, a Kutyaember lánya mindent megtesz, hogy úrrá legyen a Hosszú Szem képességén, amiről maga sem tudja, hogy áldás vagy átok. A jövőbe látni egy dolog, de amíg az Első Mágus mozgatja a szálakat, megváltoztatni nem lesz könnyű…

Olvass Abercrombie-t mihamarabb, hogy ne kelljen később azt kérdezned magadtól: „Mit csináltam eddig?”

„A Némi gyűlölet talán a legnagyszerűbb munka egy olyan írótól, akit sokan már eddig is mesternek tekintettek.” – SFF World


Stephen King: Emelkedés/A coloradói kölyök - Európa

Egyik szemem nevet, a másik meg sír. (Direkt így!) Nagyon örülök, hogy megjelenik A coloradói kölyök, ugyanis szintén King azon művei közé tartozik, amit nehezebb beszerezni. Viszont nem értem a logikát, hogy miért a nemrég megjelent Emelkedést kellett mellé tenni, amikor van több olyan régebbi kiadású kötete, amelyeket szintén lehetetlen normális áron megvenni. Oké, hogy profit, de kissé bosszantó! 

Castle ​Rock kisvárosában él az Emelkedés főszereplője, Scott Carey, az elvált belsőépítész. Scott látszólag nem különbözik másoktól, mégis különös dolgok történnek vele. Napról napra egyenletesen veszít a súlyából, hamarosan nem marad olyan fizikai erő, amely a földön tartsa. Mielőtt végleg kifutna az időből, megpróbál a város előítéleteivel küzdő szomszédainak segíteni új éttermük megmentésében. Az Emelkedés különleges mese a megértésről, az elfogadásról, a segítésről, de a jelenkor amerikai mindennapjairól is.

Maine partjainál, egy szigeten halott férfit találnak. Nincs nála irat, testén nincs ismertetőjegy, így személyazonossága megállapíthatatlan. A rendőrség hamar lezárja az ügyet. Csupán a helyi lap két újságírója és egy végzős diák szívós munkájának köszönhető, hogy több mint egy év után fény derül az áldozat kilétére. És itt kezdődik az igazi rejtély. Ugyanis minél többet tudnak meg az áldozatról, illetve halálának körülményeiről, annál kevésbé érthető az eset. Mi ez? Képtelen bűnügy? Vagy valami még ennél is furcsább? Évtizedekkel később Vince és Dave, a két megöregedett hírlapíró a fiatal újságírótanonc, Stephanie kedvéért elevenítik fel újra A coloradói kölyök megoldatlan rejtélyét.
Stephen King két szokatlan kisregényében a krimi és a fantasztikus irodalom műfajához nyúl, hogy a tőle megszokott módon, pillanatnyi lazítást sem engedélyezve kalauzolja az olvasót a lélek sötét mélyére.



Marina Abramović: Aki átment a falon - Athenaeum

Többször hallottam már a szerzőről, leginkább az a kísérlete maradt meg az emlékezetemben, hogy egy performansz keretében kiállt a közönség elé, és több órán keresztül azt tehettek vele, amit akartak. Keressetek rá, megdöbbentő eredmények születtek! Visszatérve a kötetre, egyszerűen kíváncsi vagyok a hasonlóan elvont, különleges, merész emberek életútjára. Izgalmas olvasmánynak ígérkezik! 

2010-ben ​három hónap leforgása alatt több mint 750 ezer látogatót regisztráltak a New York-i Museum of Modern Artban. A még helyi viszonylatban is kiemelkedően magas látogatottság Marina Abramović retrospektív kiállításának volt köszönhető. Abramović eddigi, négy évtizedes munkássága alatt előadott már híres, megbotránkoztató, provokatív, a művészetet magát megkérdőjelező performanszt, világhírét azonban művészetfelfogása és különleges élete, spirituális élményei és kalandjai alapozták meg. A Belgrádban született művész önéletrajza kordokumentuma is a hetvenes-nyolcvanas évek performansz világának, de története bepillantást enged az egykori jugoszláv szocialista rendszer működésébe is. Megtudhatjuk belőle, hogyan gondolkodik egy igaz anyai szeretetben soha nem részesülő, hiperérzékeny művész, és hogy Marina szerint mit jelent elhivatottsággal dolgozni. Az 1997-es Velencei Biennálé fődíját, az Arany Oroszlánt elnyert Marina Abramović önéletírása sodró lendületű, megrázó, döbbenetes történet a sztárról, aki öt évig egy rozoga furgonban járta az európai fesztiválokat akkori szerelmével, a fotóművész Ulayjal. Marináról, aki fél évet töltött ausztrál őslakosok között és aki Brazíliában tanult a sámánoktól; aki Ulayjal együtt első európaiként mehetett végig a kínai nagy falon; akinek bizalmas barátja volt Susan Sontag, Lou Reed és Lady Gaga; aki úgy tud egy ismeretlen szemébe nézni hosszú percekig, hogy az meghatottan elsírja magát;s aki még a hetedik X-en túl is energikus és erotikus személyiség. Marina élete példa arra, hogy a legnagyobb bukás után is van felemelkedés. A fotókkal illusztrált könyvet nemcsak azoknak ajánljuk, akiket érdekel a performansz világa, hanem mindenkinek, aki nem szokott elmenni a kérdés mellett, hogy vajon mi végre is született a földre.



Ungváry Krisztián: Budapest ostroma - Corvina

Tudom, hogy ez már egy több kiadást megélt mű, de én csak most figyeltem fel rá, amiben óriási szerepe volt a borítónak. Nem tudok rá jobb szót, rendkívül hatásos a maga egyszerűségében. Mellesleg nagyon érdekel a téma is, restellem, de ritkán olvasok róla. 

Ungváry Krisztián hadtörténész munkája a megjelenésekor, 1998-ban, hatalmas űrt töltött be. Több mint fél évszázaddal a drámai események után ez volt az első átfogó, ideológiai felhangok nélküli, hiteles és olvasmányos monográfia e mindmáig sokakat érdeklő és foglalkoztató témáról.

A kötet a korabeli levéltári források mellett számos, eddig ismeretlen visszaemlékezést idéz és hasznosít. A műben szerencsésen ötvöződik a mikrotörténetírás célkitűzése és a háború nagyobb összefüggéseinek mélyebb bemutatása, plasztikus képet kap az olvasó a hadműveletek napi változásairól, a lakosság életéről, szenvedéseiről, a kegyetlenkedésekről és az élet újraindulásáról. Az olvasó utcáról-utcára, sőt olykor szinte házról-házra követheti végig a főváros ostromának menetét.

Hetvenöt, nagyobb részben eddig még nem publikált korabeli fotó, tizennégy szöveg közti és egy kihajtható, színes áttekintő térkép illusztrálja az elmondottakat és magyarázza a hadi eseményeket.









Markus Zusak: Clay hídja - Európa

Nos, ez szintén egy olyan kötet, amely már régebben is megjelent, most pedig új kiadást kapott. Korábban olvastam már a szerzőtől A könyvtolvajt, máig él bennem a történet, annak ellenére, hogy annyira nem varázsolt el. A fülszöveg alapján ez a regény sokkal közelebb fog állni a lelkivilágomhoz, úgyhogy mindenképp teszek vele egy próbát. 

Kezdetben ​csak egy gyilkos, egy öszvér és egy fiú volt. Aztán egy kígyótetem, egy döglött kutya és egy régi írógép. És jött az anya és az öt testvér, majd a lány, aki zsokénak készül, meg a lóversenyek. Később a halál, a gyász, a futás és a fájdalom, a híd és a megtisztulás. De ez még nem a vég.
A Dunbar fivérek a saját törvényeik szerint élnek a világban. Az anyjuk meghalt, és az apjuk is magukra hagyta őket. Szeretnek és gyűlölnek, gyászolnak és élnek, küzdenek a felnőttvilág kihívásaival az elhagyatott lóversenypálya tövében. Egy nap azonban az apjuk váratlanul hazatér, és segítséget kér tőlük egy híd megépítésében. Az öt testvér közül egyedül Clay vállalja a feladatot, és ezzel örökre megváltoztatja az életüket. Clay hidat épít a múltjából, a családjából, fájdalomból és szeretetből, a csodákból és a csalódásokból, az életéből, mindabból, ami egy élet kötőanyagát képezi. És közben feltárul a család múltja: a Homérosz iránt rajongó nagyapa emléke, a Kelet-Európából menekült anya és a festőművésznek készülő, megtört apa találkozása egy eltévedt zongoránál, valamint a fiúk ígéretekkel teli gyermekkora. De vajon elég kitartó-e Clay? Lesz-e elég ereje befejezni?
Markus Zusak új regénye az áradó történetek és az elfeledett titkok nagyszerű szövedéke. Gyönyörűen megírt könyv a veszteségről, a családi szeretetről és a felemelő megbocsátásról.




Ennyi lett volna a májusi kívánságlistám. Ha van kedvetek, írjátok meg, titeket milyen új megjelenések érdekelnek a hónapban! 

Ez itt a reklám helye, a megszokott platformokon kívül lett egy bloghoz tartozó Facebook csoportom, a Libellum Kávézó, ahol talán közvetlenebbül is alkalmunk lehet könyvekről beszélgetni. Ráadásul indítottam egy mini-kihívást, ami az "Olvassunk + 1 órát" névre hallgat. Ennek lényege annyi, hogy keressünk egy zugot a nap folyamán, és olvassunk egy órát. Magamnak ezt az időt 20-21 óra közöttre lőttem be, ekkor elérhető vagyok a csoportban is. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése