2021. március 5., péntek

Öt regény, amire érdemes lecsapni márciusban!

Már az előző bejegyzésemben céloztam a feléledő könyvpiacra, ezért vált "szükségessé" ez a bejegyzés is. Íme az az öt fikciós mű, amely felkeltette az érdeklődésemet a márciusi megjelenések közül. 



Brent Weeks: A Vértükör (A fényhozó 4.) - Könyvmolyképző

Tudom, már hangoztattam, hogy nem igazán fogok sorozatokat venni, de erre a könyvre már 5 éve várok, szóval mindenképp szeretném a polcomon tudni. Nagyon kedvelem Weeks munkásságát, az összes magyarul elérhető kötete megvan. Arra azonban mindenkit figyelmeztetnék, hogy a sorozatnak van még egy, külföldön már megjelent része, és nem vagyok benne biztos, hogy magyar fordításban is láthatjuk. Azért reménykedem, hogy a befejezést már elhozza nekünk a kiadó...

Mikor bukik el egy birodalom?

A Hét Szatrapia már csak négyre csökkent, és azokat is fenyegeti a Fehér Király serege. Gavin Guile, a volt uralkodó, a volt Prizma, a volt gályarab, az egyetlen, aki elháríthatta volna a háborút, most bukott és összetört ember, foglya a börtönnek, amit ő maga alkotott. Kip Guile elkeseredetten és utolsóként harcol a Fehér Király növekvő erejével – Karris, a Fehér megpróbálja összefogni a széteső birodalmat, s ebben egyedüli segítője gyilkos és áruló apósa, Andross Guile – Teia új, sötét képességei birtokában küzd a sötét erők ellen – már csak ők akadályozhatják meg, hogy a Chroméria romlott hatalma után valami még rosszabb következzen – hacsak nem jön el a Fényhozó.







Bridget Collins: A könyvkötő - 21. Század

A KULT könyvek szériába tartozó kötetek mindegyikét szeretném beszerezni. Már csak azért is, mert a világirodalom figyelemre méltó alkotásait gyűjti össze, emellett gyönyörűek ezek a borítók. De a fülszöveg szintén érdekes történetet sejtet. 

Képzeld ​el, hogy ki tudod törölni minden bánatodat.

Képzeld el, hogy el tudod felejteni a szenvedéseidet.
Képzeld el, hogy el tudsz rejteni egy titkot.
Örökre.

Emmett Farmer a földeken dolgozik, amikor levél érkezik, hívják, hogy álljon munkába inasként. Egy Könyvkötőnek fog dolgozni – ugyan félelmetes, babonákkal övezett hivatás, amellyel szemben előítéleteket táplálnak az emberek, azonban se Emmett, se a szülei nincsenek abban a helyzetben, hogy visszautasítsák az ajánlatot.

Meg fogja tanulni, hogyan kell elkészíteni azokat a gyönyörű köteteket, és mindegyikben foglyul fog ejteni valami egyedülállót: egy-egy emléket. Ha valamit feledni akar az ember, a Könyvkötő segíthet. Ha valamit ki akar törölni, abban is segíthet. A múltad biztonságosan megmarad egy könyvben, és neked soha többé nem jut eszedbe a titkod – akármilyen szörnyű volt is.

A könyvkötőmester műhelye alatti kamrában sorakozik rengeteg könyv – és rengeteg emlék –, amelyek rögzítettek, és amelyeket ott tárolnak.

Egy nap Emmett döbbenten fedezi fel, hogy az egyik köteten az ő neve áll.

A Könyvkötő varázslatos, feledhetetlen regény: egy mindent legyőző szerelem története, amely egyedülálló irodalmi kalandot tartogat.


Joe Hart: Obscura - Agave 

Egyáltalán nem vagyok egy nagy sci-fi kedvelő, sőt, talán az egyik általam legritkábban olvasott műfaj. Viszont ehhez a szerző még adagolt thrillert és horrort. Na, ezzel az egyveleggel már meg lehet fogni engem is! Ide vele! 

2028-at ​írunk, és a világot egy új megbetegedés sújtja. Eleinte enyhébb emlékezetkieséseket, majd később dühkitöréseket, végül elmebajt és halált okoz. A Losian-kórnak elnevezett betegség gyors lefolyású, és a rövid távú modellezések szerint elterjedésében hamarosan meghaladja az Alzheimert.

Dr. Gillian Ryan neuroradiológus a Losian-kór egyik fő kutatója, területének legkiválóbb alakja. Az orvosi elhivatottság mellett különösen nagy a tét számára, hogy megfejtse a betegséget kiváltó okot, és megtalálja az ellenszert: a férjét már elvesztette, és hétéves lányánál is jelentkeztek a tünetek, legfeljebb évei lehetnek hátra. Az áttörés azonban a rengeteg munka és kísérlet ellenére elmarad, és megvonják tőle a kutatási támogatást.

Nem sokkal később azonban váratlan megkeresést kap a NASA-tól: az egyik titkos űrállomásukon felütötte a fejét a Losian-kór. A diagnózis elsőre lehetetlennek tűnik, de a legénységen jelentkező tünetek kizárnak minden más lehetőséget. A szervezet felkéri Ryant, hogy tartson egy speciális alakulattal az űrbe, és fejtse meg a betegséget. Cserébe a kutatásának korlátlan finanszírozását ígérik neki.

Az utazás azonban hamar rémálommá válik, a küldetést megmagyarázhatatlan és erőszakos események szakítják félbe. Minden kérdésessé válik – a küldetés igazi célja, a legénység indítéka és a végtelen űr gyilkos titkai.

Joe Hart a lebilincselő tudományos-fantasztikus kaland és az agyfacsaró lélektani thriller e keverékével nemcsak a világűr végtelen titkairól lebbenti fel a fátylat, hanem az emberi lélekben megbúvó még sötétebb ismeretlenről is.


Pam Jenoff: Elvesztek Párizsban - Agave

Már az Alias című tv sorozat óta odáig vagyok a női kémek világáért, ezt pedig tetőzte Jason Matthews Vörös veréb trilógiája. Noha mindegyik jócskán elrugaszkodik a valóságtól, attól még egy nagyon izgalmas és titokzatos világot vetít elénk. Ezt a szakmát háborús helyzetben talán még nehezebb lehetett gyakorolni, mert fokozottabban gyanakodtak mindenkire. De felesleges ezt tovább magyaráznom, a fülszöveg alapján jó kis olvasmánynak tűnik

1946, ​Manhattan: Grace Healey egy hétköznap reggel munkába igyekezvén átvág a New York-i Grand Central pályaudvar nagycsarnokán, és belebotlik egy gazdátlan bőröndbe. Kíváncsiságtól hajtva belekukkant, és egy borítéknyi fényképet talál benne. A tucatnyi női portré annyira megragadja, hogy a csomagot zsebre vágva sietve visszatuszkolja a bőröndöt a pad alá, és már szalad is a dolgára.

Hamarosan megtudja, hogy a bőrönd tulajdonosa Eleanor Trigg volt, aki a második világháború alatt az angol titkosszolgálatnál női ügynökök hálózatát szervezte. Az ügynöknőket a megszállt Európában vetették be futárként és rádiósként, közülük azonban tizenketten soha nem tértek haza, sorsukat homály fedi. Grace megpróbálja felgöngyölíteni ezeknek a nőknek a történetét. Nyomozása egy Marie nevű ifjú anyához vezet, aki veszélyes franciaországi küldetése során a barátság, hűség és árulás útvesztőjében maga is kis híján odaveszett.

Pam Jenoff regénye a második világháborúban tevékenykedő női titkos ügynökök köreibe repíti az olvasót. A valós eseményekre épülő történetben feltárul előttünk ezeknek a merész és hősies nőknek a háborúban betöltött fontos szerepe, miközben a szerző magával ragadóan mesél bátorságról, testvériségről és a legnagyobb vészben tanúsított túlélő erőről is.



Alix E. Harrow: Tízezer ajtó - Agave

Először a gyönyörű borító fogott meg, a fülszöveget elolvasva pedig rájöttem, nekem kell ez a könyv! Annyira Az elveszett ereklyék fosztogatói hangulatát idézte fel bennem, hogy kedvem támadt nosztalgiázni a tv sorozattal is! 

January ​Dudose nem hétköznapi története az 1900-as évek elején veszi kezdetét. A lány Cornelius Locke pártfogoltjaként éli mindennapjait a milliomos üzletember vermonti birtokán, miközben apja régészeti felfedezőként a világ legkülönbözőbb pontjain kutat letűnt civilizációk után és gyarapítja egzotikus tárgyakkal Locke gyűjteményét. January az egyik nap a házban bolyongva talál egy könyvet, ami mintha idegen világok varázslatos illatát hordozná magán. Ajtókról mesél, melyek átjáróként funkcionálnak a távoli helyek között. A lány ekkor még nem sejti, hogy ez az esemény milyen hatással lesz az életére, és milyen veszélybe sodorja majd. Az addigi kényelmes mindennapok egyik napról a másikra borulnak fel, ráadásul egy olyan sötét erő veszi üldözőbe, ami nem retten meg semmitől.

Alix E. Harrow bemutatkozó regénye káprázatos világábrázolásával és lírai prózájával varázsolja el az olvasót. A Tízezer ajtó felejthetetlen utazások, örök barátságok és világokat átívelő szerelmek szívbemarkoló története, középpontjában egy nagyon szerethető főhőssel, aki képes minden veszéllyel szembenézni, csak hogy rendelkezhessen a saját sorsa felett.



Ha van még javaslatotok az új megjelenésekkel kapcsolatban,  ne tartsátok magatokban! 


Itt pedig eléritek azt a bejegyzést, melyben az ismeretterjesztő kötetek körébe sorolható újdonságok közül válogattam! 


A képek forrása a Moly és a Pixabay.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése