2021. július 25., vasárnap

Öt családregény (nem csak) a nyári napokra

Minden év július első szombatján van az ölelés napja, ez adta az ötletet, hogy összeszedjek öt családregényt, amelyeket az elmúlt években olvastam, és  ilyen-olyan okból elnyerték a tetszésemet. 


1. Elin Hilderbrand: A sziget - Pioneer Books

Rögtön egy könnyedebb, valóban nyárra szánt olvasmánnyal indítok, amivel még egy könyvklub keretei közt találkoztam. Ettől a regénytől tényleg ne várjon senki világmegváltó gondolatokat, mégis remekül rámutat a rokoni kapcsolatok kusza bonyolultságára és az egyéni döntések következményeire. Maga a történet egy nyaralóövezetben játszódik, ahol a Tate-família hétvégi háza áll. Egy hirtelen ötlettől vezérelve elhatározzák, hogy ott töltenek egy kis időt, de nem is sejtik, ez az egy hét micsoda változásokat hordoz magában... 

Azt ​hitték, ez az a hely, ahol semmi sem forgathatja fel az életüket.

A Tate családnak generációk óta van nyaralója a vadregényes szigeten, Tuckernuckon. Több mint egy évtizede üresen áll, de most Birdie szeretne egy hetet együtt tölteni Chess-szel, mielőtt a lánya hozzámegy Michael Morganhez. Aztán megtörténik az elképzelhetetlen: a tökéletes Chess (gyönyörű, gazdag, jól nevelt, sikeres gasztrorovat-szerkesztő) szakít a hasonlóan tökéletes vőlegényével. Aztán otthagyja az állását és a New York-i lakását – mindezt magyarázat nélkül. Majd a helyzet tovább bonyolódik, amikor Michael hegymászás közben meghal, és Chess önmagát hibáztatja a történtekért.
Birdie meghívja fiatalabb lányát, Tate-et (a csinos és naiv komputerzsenit) és a saját bohém kurátor húgát (akinek híres szobrász férje évekkel korábban öngyilkos lett), hogy csatlakozzon hozzájuk júliusra a szigetre, és hármuk egyesített erejével átsegítsék Chesst a lelki válságon.
Az ellátásukról az egykori gondnokuk fia, Barrett Lee gondoskodik, hiszen a szigeten se meleg víz, se telefon, se komp. A jóképű fiatalember mindig is Chesshez vonzódott, ám most felébreszti a Tate-ben lánykora óta szunnyadó szerelmet.
Bármennyire is háborítatlan a sziget, a négy nő élete újabb és újabb fordulatokat hoz: Tate és bimbózó kapcsolata Barrett-tel, India és az akadémiáján festőhallgató Lula Simpson viszonya, Birdie, akit meglep a volt férje hirtelen feltámadt gyengédsége, és végül Chess, aki a naplójában felfedi minden titkát, a szomorú szakítását a normális élettel és Michael halálát.


2. Jeffrey Archer: Majd az idő eldönti (Clifton-krónika 1.) - General Press

Archer az egyik legtermékenyebb író, akit valaha láttam, talán ezért is ódzkodtam tőle anno, hátha a mennyiség a minőség rovására megy. Egy hirtelen ötlettől vezérelve vettem meg a Clifton-saga első részét, ami bizony nagyon jó döntésnek bizonyult! A regény valóban egy klasszikus értelemben vett családregény, annak minden kötelező elemével. Plusz adalék, hogy a széria a család történetével párhuzamosan felvázolja a 20. század történelmét is. Rendkívül összetett, sokrétű történet, amelyből nem hiányozhat az izgalom, a családi titkok, és persze némi romantika sem. Igaz, nem egy rövid olvasmány, de az ember észre sem veszi, olyan gyorsan fogynak a sorok! 

Jeffrey ​Archer egy szinte teljes századot felölelő trilógiájának első darabját tartja kézben az olvasó. A váratlan fordulatok, az izgalmas emberi történetek jó tollú szerzője nem mindennapi életeket örökít meg a kötet lapjain.
Az első világháborút követő évtizedben a bristoli dokkok körül izzik a munka, férfiak tucatjai váltják egymást három műszakban, hogy újabb hajókat építsenek, a beérkezőket pedig telerakodják mindenféle árucikkel. Rengeteg pénz forog kockán, és tömérdek teendő van. A nap minden egyes órájában kalapácsolás hangja zeng, utasítások harsannak és ládák döngenek.
Ez a nyüzsgés vonzza magához a fiatal, félárva Harry Cliftont is, aki az iskola nem túl izgalmas, ám annál hasznosabb perceit cseréli föl a kikötői csavargásra. A fiú naphosszat a dokkok környékén lebzsel, és a forgatagot figyeli. Apjának alakját véli látni mindenfelé, hiszen a férfi annak idején itt dolgozott. Valami ellenállhatatlanul vonzza Harryt erre a helyre. Talán a remény, hogy itt választ talál arra, hogyan halt meg az édesapja.
A kikötőnek egyetlen nyugodt pontja van: a dokkok előtt, látszólag elhagyatva, egy vasúti kocsi áll. A munkások messziről elkerülik a helyet, csupán egyetlen alak motoszkál arrafelé. A kocsiban egy szótlan, mogorva, katonás tartású öregember lakik, akiről az a hír járja, hogy nincs ki mind a négy kereke. Ám a férfi múltja rengeteg titkot rejt…
A vasúti kocsi ablakából kíváncsian figyeli a fiatal Clifton minden egyes mozdulatát. Az öreg tudja, hogy Harry többre hivatott, és eltökéli, hogy mindenben segíteni fogja őt. A kallódásra ítélt fiú és a magányos öregember barátsága azonban számos titkot fed fel – olyan titkokat, amelyek alapjaiban rázzák meg Harry életét –, és barátságokat, szerelmeket tesz próbára…
Egy szétzilált család. Egy sötét rejtély. Egy letehetetlen családregény első kötete. Jeffrey Archer, az izgalmas történetek nagymestere nagy ívű elbeszélés megírásába fogott. A Clifton család krónikája az Apám bűne című könyvben folytatódik.


3. Jókai Mór: A kőszívű ember fiai 

Szerintem ezt a klasszikussá avanzsált családregényt aztán végképp nem kell senkinek bemutatnom, ahhoz eléggé megutáltatták velünk kötelező olvasmányként. Magam sem voltam vele másként, egyszerűen vétek ezt a könyvet tizenévesekkel olvastatni. Ám teljesen más élményt adott így 20 év távlatából. Zseniálisan bemutatja az 1848-49-es szabadságharcot övező hangulatot, és ennek magyar társadalomra gyakorolt hatását. Ezenfelül Jókai Mór mesterien fűzi a történet szálait a Baradlay-család sorsán keresztül, minden lehető emberi konfliktust bemutatva. Persze a szöveg nem éppen mai, de ezt ellensúlyozza a némely kiadásban található szószedet, ami számomra emészthetőbbé tette a kötetet. (Bővebben még itt írtam a regényről.)

1848 ​március 13-án az egész város felbolydult Bécsben. Richárd is ott van a bécsi utcákon. Egymásnak ellentmondó parancsokat kap, ezért nem használja, csak a kardja lapját, nem gyilkol, csak szétkergeti a csőcseléket. Jenő, aki soha életében nem fogott kardot, egyik erkélyről Ödönt hallja beszélni, ami megrémíti és eszébe jut, hogy ez a második lépcső ama magaslathoz.
A forradalom minden történelmi korban izgalmas. A magyar történelemben a negyvennyolcas szabadságharc mérföldkő, kivételes nemzedéket hozott magával. Sajátos közép-kelet-európai helyzet, hogy a politika szabta feladatok terhe a szépírókra hárul, így a nagy nemzedék művészi tevékenysége összefonódik a közéleti szerepvállalással. A nemzetet bátorítani kell, hosszabb ideig vigasztalni, de leginkább elbódítani nagy eszmékkel, a dicső múlttal. Jókai, az elnyomatás korában a nemzet bánatát hosszasan vigasztalandó, fölhasználja a romantika minden eszközét.
A Kőszívű ember fiai témája a nemzeti függetlenségért vívott harc körül bonyolódik, mely függetlenséghez a szerzőnek az a nem egészen illúziómentes elképzelése fűződik, hogy a hazai kultúra fellendülését hozza. Nem hozta. Ugyanakkor önálló hadseregről és független gazdasági életről álmodik, melyekről Világos mutatta meg világosan, hogy nem kivitelezhető. A szövevényes cselekményű regény ezeket a kérdéseket feszegeti a Baradlayak levegőjével körülvéve.
A Baradlay-fiúk eszményi hősök, mindhárman a maguk módján vívnak a reakció ellen, apjuk kőszívű végrendeletének árnyékában. A reformkor, a forradalom és a megtorlás korának hangulatát pontos, finom rajzzal adja át Jókai. Richárd alakját egyenesen Kölcseyről mintázta. Hősöket, árulókat, komformistákat és csalókat látunk, miközben a háttérben viharzik a történelem. A férje szellemével szembeszálló, aggódó édesanya, a csodaszép és tisztalelkű hajadon, az anyjával közösen mesterkedő, eladósorban levő leány portréja a női sorsok skáláját színesítik. És a szerző által a nemzet ellenségeként számon tartott germanizálódás veszélye ezúttal sajátos fordulatot hoz: Baradlay Ödön hivatalosan jegyzett, azaz nem magyar keresztnevének Eugenre tévesztése, magyar megfelelője, Baradlay Jenő számára teszi lehetővé, hogy nemes áldozatot vállaljon. A három testvér erkölcsi győzelme példaértékű. Láttunk már hasonló jelentőségű győzelmet a magyar irodalomban, Zrínyinél.
A Kőszívű ember fiai a középiskolások rettegett olvasmánya. Talán újra át kellene gondolni a jelentőségét, beszélni róla értelmesen, mert ez is nemzeti identitástudatunk szerves része és a jövő nemzedék körében épp elveszőben van.


4. Julian Fellowes: Belgravia - General Press

Nos, ez a kötet egy igazi impulzusvásárlás volt, megtetszett a borítója, ami szerintem gyönyörű, és már "jött" is velem haza. Maga a történet nagyon érdekfeszítően indul. A waterlooi csatába kapunk néhány jelenet erejéig bepillantást, majd 25 évet előre ugrunk az időben a 19. század derekára. Itt megtapasztalhatjuk, hogy az akkori Angliában mekkora jelentőséggel bírt az arisztokrata származás, jóval többet nyomott a latba bármilyen vagyonnál. Itt kerül képbe Trenchard-família, amely dúsgazdaggá vált a kereskedelemből és nemrég költözött London új, felkapott negyedébe, a Belgráviába. Semmilyen ranggal nem rendelkeznek, ám a családfő megszállottan küzd azért, hogy valahogy mégis szert tegyenek rá. De nem kell attól félnünk, hogy csak a társasági cselszövések hálóját kapjuk, ugyanis fény derül egy óriási családit titokra, ami nagyban megváltoztatja a dolgok állását. De nem maradhat ki a kötetből a romantika sem!  Nagyon tudom ajánlani a könyvet a viktoriánus Anglia rajongóinak, és azoknak, akik kedvelik a lassabb folyású cselekményt! (Bővebben itt írtam a történetről.)

A Downton Abbey szerzőjének új könyve
Sophia Trenchard a komornája kíséretében céltudatosan halad Brüsszel utcáin; az apja irodájába tart, hogy elújságolja: sikerült meghívót szereznie a társaság egyik legfontosabb eseményére: Richmond hercegné báljára. A lány nem is lehetne boldogabb, hiszen ott végre találkozhat a szerelmével, Bellasis vicomte-tal.
Sophia számára azonban ez az éjszaka mindent megváltoztat: másnap a szerelme kilovagol, hogy még egyszer utoljára megküzdjön Napóleonnal a waterlooi csatában.
Huszonöt évvel később a társadalmi ranglétrán egyre feljebb emelkedő Trenchard család London legújabb, divatos negyedébe, Belgraviába költözik, és a régóta eltemetett titkok lassan napfényre kerülnek: köztük a végzetes bál beláthatatlan következményei is. Vannak azonban, akik mindent megtennének, hogy a múlt titkai a múltban maradjanak…






5. Noël Barber: Tanamera - Ulpius-ház

A legfrissebb olvasási élményem a műfajban ez a kötet. Még valamelyik kiárusításon került hozzám, főképp az érdekes címe fogott meg. már a regény elején kiderült, hogy ez a Dexter-család rezidenciáját jelöli. Ami a regény egyik különlegessége, az a helyszín. Nem sok olyan regény olvastam, amely Szingapúrban játszódott, ráadásul akkor, amikor az ország még angol gyarmat volt. Mindezt a szerző megspékelte egy olyan szerelmi szállal, ami az egész történetet áthatja, a borítószöveg túlzásával élve, egy igazi "Rómeó és Júlia" sztori bontakozik ki a szemünk előtt. Néha felvontam a szemöldököm egy-két résznél, ami a női-férfi kapcsolatok megközelítését illeti, de a történelmi közeget tekintve ez is érthető. Ennél azonban jóval többet adott számomra a regény azon információkkal, amik Szingapúr történelmére, társadalmára vonatkoznak, nagyszerűen bemutatja az átmenetet II. Világháborút megelőző gyarmati korszak és az ezt követő függetlenség között. Egyébként egy nagyon lendületes, jól olvasható regény, senkit ne riasszon el a gigantikus oldalszáma. 

A szerelmeseket eltiltották egymástól, s nem is sejtik, mekkora árat kell fizetniük az engedetlenségükért…
John Dexter egy hatalmas pénzügyi és kereskedelmi birodalom örököse. Julie Szung egy dúsgazdag kínai üzletember leánya. Szenvedélyes viszonyuk sárba tiporja a hagyományokat, és ezt a szingapúri elit sem nézheti ölbe tett kézzel. A tiltott úton járó szerelmesek a végzetükbe rohannak…
A Tanamera egy szerelmespár és két befolyásos dinasztia lebilincselő sagája. Akár egy egzotikus Rómeo és Júlia, amelyhez Szingapúr dzsungelei és viharos történelme biztosítanak lélegzetelállító hátteret. Miként Noël Barber előző bestsellere, A kairói nő, a Tanamera is egy fenséges regény a mesés Kelet tikkasztóan fülledt mindennapjairól, a gazdagságról és a nincstelenek szenvedéséről, a pompáról és a küzdelemről, kegyetlen zsarnokokról és viszálykodó családokról.






Nos, ennyi lett volna ez a kis válogatás az általam olvasott családregényekből. Ti milyen családregényeket olvastatok az elmúlt időszakban? Várom az ajánlásokat! 


Megtalálhattok a Facebookon, a blog oldalán és a csoportjában, a Libellum Kávézóban is, ahol minden könyvkedvelőt szívesen látok! De elérhető vagyok az Instagramon, és a Molyon szintén. Nemrég indult két kihívásom, az "Olvass plusz 1 órát!" és a "Fogadj örökbe egy írót!", ha van kedvetek csatlakozzatok! 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése