2021. június 6., vasárnap

Tizenegy könyv, amire érdemes lecsapni júniusban!

Nos, megint eltelt egy hónap, így itt volt az ideje, hogy ismét körülnézzek a könyves újdonságok között. Mint a cím is mutatja, találtam néhány könyvet, ami érdekel. Persze pont most veszek részt egy kihíváson, ami szerint nem vehetek 2 hónapig semmit. Meglátjuk, meddig bírom türtőztetni magam... De lássuk is a könyveket! 



Robert Bryndza: Nine Elms réme (Kate Marshall 1.) - Libri

Nagyon szerettem Robert Bryndza másik krimi sorozatát, az "Erika Foster nyomoz"-t is, így nem is volt kérdés, hogy szeretném ezt a regényét is a polcomon tudni. Kíváncsi vagyok, mennyiben tud más stílust megütni a másikhoz képest. De remélem hasonlóképp fordulatokban gazdag olvasmány vár rám! 

Kate ​Marshall ígéretes fiatal nyomozó volt, amikor leleplezte a hírhedt Nine Elms-i sorozatgyilkost. A legnagyobb győzelme azonban hamarosan rémálommá vált. Kate, akit megaláztak, elárultak és a nyilvánosság előtt meghurcoltak az ügy szokatlan körülményei miatt, tehetetlenül figyelte, ahogy a karrierének véget vet a botrány.

Tizenöt évvel a katasztrófába torkolló események után Kate egy kis angol egyetem oktatója, de még mindig kísérti a gyötrelmes múlt. Egy rejtélyes alak öltötte magára a hajdani Nine Elms-i kannibál köntösét, hogy folytassa bálványa félbehagyott életművét.

Kate a kissé megkopott, de hamar feléledő nyomozói ösztöneire hagyatkozva a zseniális kutatási asszisztense, Tristan Harper segítségével a szörnyeteg nyomába ered. A siker jóvátételt ígér, ám ennél sokkal több forog kockán: Kate lett volna az eredeti gyilkos ötödik áldozata. És az utód eltökélte, hogy befejezi a megkezdett munkát…

A méltán nagy sikerű Lány a jég alatt és Az éjjeli vadász szerzőjének legújabb bűnügyi sorozata fordulatokban bővelkedő, letehetetlen thrillereket ígér. Kate Marshall nyomozó a londoni rendőrség szintén kiemelkedő alakja, aki Erika Foster főfelügyelőhöz hasonlóan zseniális találékonysággal oldja meg a lezáratlan ügyeket.





Dobray Sarolta: Üvegfal - Scolar

A Nők Lapjában követtem Dobray Sarolta két hetente megjelenő írásait, amelyekben egy nem épp tökéletes házasságot követhetünk váltott szemszögből. Egyébként először azt hittem, hogy egy idillikus párkapcsolat hétköznapi gondjait fogjuk látni, hát nem így lett. Ennél jóval összetettebb és érdekesebb volt a dolog. Szóval én alig várom, hogy a kezembe kaparintsam, és a utána járjak, mégis mi a történet végkimenetele! 

„Megőrültél, mondd, te nő?! Hogy engedheted, te, aki okos, szép, erős vagy? Ez a férfi kiszívja a véredet, az agyadat, a lelkedet, tudod-e még, ki vagy egyáltalán, és ki voltál? Menekülj!” Mondják ezt folyton a kívülről beszélők, akik látnak. De a nő belül van, és belülről minden más. És marad. Remél. Küzd. Hisz. Szeret. Függ. Védekezik. Bánt. És a férfi? Remél. Küzd. Hisz. Szeret. Függ. Birtokolni akar. De ki a vádlott, és ki a vádló? Ki a bántott, és ki a bántó? Ki hazudik és ki nem?
A regény alapjául szolgáló nagy sikerű sorozatot több százezer olvasó követte a nyomtatott Nők Lapja hasábjain kilenc hónapon át, 2020 áprilisától az év végéig. A könyv e sorozat duplájára bővített változata, melynek megjelenése a magazinban is beharangozásra került.












Alessandra Torre: A Szellemíró - Könyvmolyképző

Igazából ez a könyv a címével és a fülszövegével keltette fel a figyelmemet. Semmi egyebet nem tudok róla, de érdekes történetnek ígérkezik. 

A végén minden kiderül!

Négy évvel ezelőtt hazudtam. Odaálltam a rendőrség, a barátaim és a családom elé, és kitaláltam egy mesét. Életem addigi legjobb történetét. És mindannyian elhitték. Nem lepődtem meg, hiszen a történetek kitalálása tett híressé. Tizenöt bestseller. Több millió rajongó, hírnév és vagyon. Már csak egy történetet kell elmesélnem. Életem legfontosabb történetét, egy megdöbbentő fordulatot, melytől az olvasóim padlót fognak, és levegőért kapkodnak majd. Azt mondják, hogy ami nem öl meg, az megerősít. Nos, ez a történet meg fog ölni.

Díjnyertes alkotó szívbe markoló,
rejtélyes története, váratlan fordulatokkal.
Merülj el a titkaiban!





Szunyogh Szabolcs: Mária Terézia - Kossuth

Több életrajzi könyvet is olvastam már Mária Teréziáról, aki szerintem a történelem egyik jelentős női alakja. Már a neve is egyfajta garancia a tartalomra, ám a fülszöveg még jobban felcsigázta az érdeklődésemet. Rengeteg történelmi személyt vonultat fel, kíváncsian várom, mennyire sikerült mindezt "visszaadni".

Mária ​Terézia, mint felvilágosult uralkodónő írta be a nevét a történelembe, aki a jobbágyterhek csökkentésével, az oktatás megreformálásával, az egészségügy korszerűsítésével, a nemzetiségi béke megteremtésével, az ipar és a kereskedelem állami fejlesztésével elérte, hogy a Habsburgok középkori birodalmából megszülessen az a Monarchia, amelyik százötven éven át az itt élő népek és nemzetek számára polgári jólétet teremtett. De milyennek láthatjuk Mária Teréziát, a nőt? Az anyát? A feleséget? A szeretőt? Az embert? A sorcsapások között vergődő asszonyt, aki több gyermekét is eltemette, az érzőszívű, segítőkész barátot és a fiatal lányt, aki megküzdött az önálló szerelem jogáért? Talán ő az első olyan uralkodónő az európai történelemben, akit a modern nő szellemisége jellemzett.

Szunyogh Szabolcs könyve nem tudományos szakmunka, hanem ismeretterjesztő regény. Felvonultatja a kor leghíresebb, legizgalmasabb személyiségeit, például a Voltaire-t, Nagy Frigyes porosz uralkodót, II. Katalin cárnőt, II. Józsefet, a „kalapos királyt”, XVI. Lajost, Marie Antoinettet, a sakkozógépet építő Kempelen Farkas mérnököt vagy Franz Anton Mesmert, az első orvost, aki hipnózissal gyógyított. Megjelenik a regény színpadán a nők bálványa, Giacomo Casanova, a nagy költő, Bessenyei Ferenc és a leghíresebb huszár, Hadik András vagy a hírhedett kalandor, Trenk Frigyes is. A szép királynő gyönyörű palotákban, kegyetlen csatatereken és titkos találkozókon zajló története olvasmányosan, izgalmasan tárja elénk a XVIII. század nagy forgószínpadát, emberközelbe hozva a kor dilemmáit, hiteket és szerelmeket, tragédiákat és titkokat.



Deborah Hewitt: Lélekmadár - Agave

Az Agave kikészít a fantasy megjelenéseivel. Jobbnál jobb könyveket hoznak folyamatosan. Bár előre nem iszok a medve bőrére, de ez nagyon jó történetnek ígérkezik! A borítóért odáig vagyok!

Minden ​világ beleremeg, amikor a varázslat szárnyra kap

Alice Wyndhamet gyermekkora óta képzeletbeli madarak keserítik… majd egy napon bekopogtat az ajtaján a rejtélyes Crowley, akitől megtudja, hogy különleges képességgel bír: a látomásaiban a lélekmadarakat, az emberek lelkét őrző mitikus lényeket látja. Megtudja ezen kívül a férfitól azt is, hogy üldözőbe vette egy titkos társaság, amely célja, hogy az ő különös képességét felhasználva kiirtson minden mágikus lényt a világból.

Alice élete egyik pillanatról a másikra megváltozik, menekülni kényszerül. Megmentőjével átkel London mágikus oldalára, a finn mítoszok istenei által emelt Varjútanya városába. Itt idővel nem csak jobban megismeri varázslatos örökségét, de arra is rájön, hogy az őt körülvevő rejtélyek legnagyobbikát épp a saját lélekmadara őrzi.

A brit Deborah Hewitt bemutatkozó regénye a klasszikus urban fantasy zsánere előtt tiszteleg, hangulatában és világépítésében ügyesen idézi fel Neil Gaiman és Ben Aaronovitch korai munkásságát.




Jack Ketchum: A szomszéd lány - Agave

Azt hiszem, az utóbbi időszakban Stephen King könyvein kívül nem olvastam horrort, szóval épp itt az ideje. Ezt a kötet már korábban is a figyelmembe ajánlották, az új kiadás pedig tökéletes apropó! 

A ​klasszikus horror új kiadásban!

Külvárosi környék az 1950-es években. Árnyékos, fák szegélyezte utcák, gondosan ápolt pázsit, kényelmes kis otthonok. Kellemes, békés környezet ahhoz, hogy itt nőjön fel az ember.

Kivéve a tinédzser Megnek és mozgássérült húgának, Susannek. Valahol egy zsákutcában, a Chandler család sötét, nedves pincéjében a két lány saját nagynénjük áldozatává válik, kiszolgáltatva a teljes őrületbe merülő távoli rokon kegyetlen rigolyáinak és dührohamainak. Olyan őrület ez, amely megfertőzi a nő három fiát is – végül pedig az egész környéket.

Egyedül a szomszédban élő, tizenkét éves David ütközik csak meg a történteken, tétován ingadozva a két lány és azok könyörtelen, vad kínzóinak tettei között. Ennek a fiúnak végül egy határozottan felnőtt döntést kell meghoznia.

Jack Ketchum 1989-ben megjelent története szemernyit sem öregedett az elmúlt három évtizedben, a rajongók és a kritikusok a horror egyik klasszikusaként tartják számon. A könyvből 2007-ben nagy sikerű, díjnyertes film is készült.




Fábián Janka: Cholera-napló - Libri

Fábián Jankától még egyetlen könyvet sem olvastam, pedig az egyik regénye egy könyvmentés során hozzám került. Ami meg a pláne, hogy még Youtube-on is követem a csatornáját, ahol különféle érdekességeket oszt meg a történeteivel kapcsolatban. Ez a kisregény a címével keltette fel a figyelmemet, nem volt nehéz kitalálni, vajon miről fog szólni. Kíváncsi leszek, mennyire vonható párhuzam a mostani helyzettel. 

190 ​évvel ezelőtt, 1831-ben Magyarországon kolerajárvány pusztított. A tizenhét éves Gruber Georgina a budai Várban, az édesapja cukrászműhelye fölötti lakásukban próbálja átvészelni szűk családjával együtt a karantén hónapjait. A ma élőknek hátborzongatóan ismerős problémákkal kell megküzdeniük: a közeledő, halálos kór rémével, a pánikkal, a korlátozásokkal, az álhírekkel, a járványtagadókkal, a különböző – néha életveszélyes – gyógymódok hirdetőivel és magával a rejtélyes betegséggel, ami egyre közelebb hozzájuk szedi az áldozatait. Ráadásul kedvenc újságjukban, a Magyar Kurírban rendszeresen olvashatják a beszámolókat a járvány ijesztő adatairól: hányan betegedtek meg az ország különböző megyéiben, közülük mennyi a gyógyult és a halott. Az ország főorvosa, Lenhossék Mihály is a sajtón keresztül próbálja csitítani a kedélyeket, életmódbeli tanácsokat ad, és biztonságos megelőzési módokat, vagy alternatív terápiákat ajánl, közben pedig feltétlen bizalmat kér a városi és országos hatóságok, valamint az orvosok munkája iránt.
Georginának és a családjának egy modern kommunikációs eszközök nélküli világban kell túlélniük a bezártságot, a szorongást, a betegségtől és a haláltól való félelmet és végső soron akár a fertőzést is.
Fábián Janka kisregényében egy régmúlt halálos ragály történetét olvasva furcsán ismerős körülmények közé csöppenhetünk, és megállapíthatjuk, hogy 190 év alatt sok szempontból vajmi keveset változott a világ.





Stacey Halls: A lelenc - 21. Század

Ezt a kötetet nem is magyarázom túl. Szeretném összegyűjteni egyszer a 21. Század Kiadó teljes "KULT Könyvek" sorozatát. 

Két nő, akiket összeköt egy gyermek és egy titok, amely mindent megváltoztat.

London, 1754. Hat évvel azután, hogy törvénytelen gyermekét, Clarát megszülte és a lelencházban hagyta, Bess Bright visszamegy lányáért, akit nem is ismer. Attól tart, hogy Clara nem is élte túl a csecsemőkort, de kiderül, hogy a kislányt valaki már örökbe is fogadta. Bessnek tótágast áll az élete, miközben igyekszik kideríteni, hogy ki fogadta örökbe Clarát – és miért.

Bess szállásától nem messze, London külterületén él egy fiatal özvegy, aki már egy évtizede nem hagyta el az otthonául szolgáló nagy, komor házat. Orvos barátja – aki a lelencházban dolgozik – rábeszéli, fogadjon pesztrát a lánya mellé. Az özvegy azonban nem biztos benne, hogy jó ötlet beengedni egy idegent az életébe. A múlt fenyegető árnyai azzal riogatják, hogy feldúlják gondosan elrendezett világát.






Jakobovits Kitti: Irodalomterápia - Kulcslyuk

Az elmúlt néhány évben kezdett el érdekelni az irodalomterápia, egyszer szívesen kipróbálnám, mint résztvevő. A szerzőt több platformon is követem, aki gyakorló pszichológus és irodalomterapeuta, nagyon kíváncsi lettem, amikor hírül adta, hogy könyve jelenik meg a témában.

Ha ​olvasunk – vagy ha írunk –, összekapcsolódunk a saját belső világunkkal is. Legyen szó a kedvenc regényünkről, az épp aktuális olvasmányunkról, a saját naplónkról, az első vagy a sokadik verseskötetünkről – a háttérben számos lelki program fut. Az irodalompszichológia és az irodalomterápia ezt a kapcsolódást kutatja és használja annak érdekében, hogy a szövegek és történetek által közelebb jussunk saját tapasztalataink, gondolataink, érzelmeink megértéséhez.

De hogyan segítheti egymást szépirodalom és pszichológia? Miért szeretünk egyáltalán olvasni? Hogyan válhat olvasmányunk jó kísérőnkké egy nehéz helyzetben vagy életszakaszban? Mit árulhatnak el rólunk a meghatározó olvasmányélményeink? Mindez pedig hogyan és miért kap helyet egy rendelőben?

Jakobovits Kitti pszichológus, irodalomterapeuta imponáló szakmaisággal, mégis érthető és élvezetes formában megírt első művében többek között ezekre is keresi a választ – miközben betekintést enged a szövegek alkalmazásának és működésének izgalmas világába.





Shannon Lee: Légy víz, barátom! - Szenzár

Bruce Lee figyelemreméltó személyiség lehetett. Az ő lánya írta ezt a könyvet, melyben az apja tanításait jegyezte le. A kíváncsiság vezérel, mit is tudhatott a relatíve fiatalon elhunyt harcművész. 

Bruce Lee-t, a 20. század egyik legnagyobb, ha nem a legnagyobb harcművész mesterét, népszerű kung-fu filmek sztárját szinte mindenki ismeri. Azt azonban már nem mindenki tudja, hogy Lee kimondottan filozofikus alkat volt, és erőteljesen vonzódott a kínai bölcseletekhez és a taoizmushoz. Számára a harcművészet sokkal több volt, mint egyszerű küzdősport – olyan életforma, amelyben megvalósíthatja az intellektuálisan megértett alapelveket, törvényszerűségeket. Ezek az alapelvek azonban nemcsak a harcművészetekre, hanem az élet más gyakorlati területeire is átültethetők. Bruce Lee lánya, Shannon – aki a legautentikusabb képviselője Lee szellemi hagyatékának – fejezetről fejezetre veszi a „légy víz!”- filozófia tanításait, azt, hogy a víz folyékonyságát, megfoghatatlanságát, alaktalanságát felhasználva hogyan legyünk erőteljesebbek, hatékonyabbak a mindennapi életünkben, és hogyan kerüljünk egyre közelebb esszenciális belső természetünkhöz, az igazi szabadság forrásához.







Emily Blane: Az álmok könyvesboltja - Alexandra

Igazából a könyv címe fogott meg kezdetben, de a fülszöveg is egy könnyed, élvezetes olvasmányt ígér. Az utóbbi időben nem igazán részesítem előnyben a romantikát, de néha ez is kell! 

A nagyanyja kis falusi könyvesboltját megöröklő Sarah híresen nem tud ellenállni a kísértésnek: minden egyes használt könyvet megvásárol, ami csak a keze ügyébe kerül. Nem csoda, hogy omladozó üzlete a csőd szélén áll. Egy barátja meglepő és jövedelmező ajánlattal húzná ki őt a bajból: be kell fogadnia Maxime Maréchalt, az ismert színészt, aki nemcsak a kamerák előtt, hanem a való életben is a rosszfiú szerepét játssza, és akit legutóbbi balhéja miatt közmunkára ítéltek. Maxime számára a vidéki száműzetés túlélése a tét, míg Sarah-nak maga előtt is bizonyítania kell, hogy képes befogadni másvalakit is történetekkel és regényhősökkel teli világába. Mi közös lehet a nagyvilági színészben és az életét ódon könyvek között töltő könyvesboltosban? Álmodhatnak együtt az elfeledett antikváriumban?







Itt minden platformomat eléritek! 



Follow my blog with Bloglovin

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése