2022. július 31., vasárnap

Hat könyv, amire érdemes (lehet) lecsapni augusztusban!

Újabb hónap telt el, így ismét összeírtam azokat a könyveket, amelyeket szívesen elolvasnék és/vagy a polcomon tudnék!



1. Martina Cole: Árulás - Alexandra 

Martina Cole-t még az otthoni könyvespolcon fedeztem fel magamnak, hát, már jó 18-20 évvel ezelőtt. Mindig a londoni alvilági sötét bugyraiba vezeti az olvasóit. Kifejezetten tetszik, hogy nem a ma divatos, romantikával átszőtt módon mutatja be ezt a világot.

Reeva tizennégy évesen szüli meg első gyermekét, majd néhány éven belül még négyet, mind különböző apától, ám semmit sem bán meg. A drog- és alkoholproblémákkal küzdő nő számára egyedül egy dolog számít: a család. Fő támasza legidősebb fia, Aiden, akinek már kis korától helyt kell állnia a londoni utcákon. A családjáért bármire hajlandó Aiden gyerekként is a családfő szerepét tölti be, és felnőttként sem engedi ki keze közül testvéreit. Aiden hamar élre tör a kelet-londoni maffiában, és kérlelhetetlenül gondoskodik szeretteiről – akkor is, ha azok szabadulni igyekeznének az egyre agresszívabb és kiszámíthatatlanabb családfőtől. A csúcsról azonban csak lefelé vezet út, főleg, ha ellenségeink közelebb rejtőznek hozzánk, mint gondolnánk… Martina Cole, a krimi brit királynője a családot összetartó kötelékek hatalmáról sző letehetetlen történetet – és az azokat széttépő irtózatos erőkről.










2. Susanna Leonard: Madam Curie és a teremtő álmok - Kossuth

Már itt Németországban is felfigyeltem erre a sorozatra, de nem igazán vitt rá a lélek, hogy nekiálljak idegen nyelven ezeknek a vaskos könyveknek. Igazán ez csak egy kiragadott rész a friss megjelenések közül, de kifejezetten kíváncsi vagyok az Ikonikus nők szériára! 

Megindító regény a Nobel-díjas Marie Curie-ről

„Álmodj szép életet, majd váltsd valóra ezt az álmot.” – Marie Curie

Párizs, 1891. Marie már gyermekkorában arról álmodozott, hogy egy nap megszökik az oroszok által uralt és szorongatott Lengyelországból. Aztán húsz évvel később ez az álom beteljesül: Marie a Sorbonne-on tanulhat. Keményen kellett harcolnia ezért, mert a tudomány világában nem szívesen láttak nőt. Marie azonban tudja, mit akar. Minden ellenérzés ellenére beleveti magát a kutatásba – és az életbe. Amikor találkozik a sármos fizikussal, Pierre Curie-vel, a boldogsága kiteljesedik. A férfi lesz a nagy szerelme, az a szerelem, amit keres. Pierre-rel úttörő sikereket ér el. Ezért azonban magas árat kell fizetnie, és Marie nem is sejti, milyen tragikus sorscsapásokat tartogat még számára az élet.

Egy rendkívüli tudós, lázadó és szerelmes nő története, aki megváltoztatta a világot.




3. Paula Hawkins: Vakfolt - 21. Század 

Mostanában erőteljesen elhanyagoltam a thriller műfaját. Az igazat megvallva, még Paula Hawkins előző könyvét sem szereztem be, máris itt a következő. Engem anno megvett magának a Lány a vonaton-nal, így szeretném összegyűjteni a megjelent könyveit. Ez is izgalmas történetnek ígérkezik! 

Hogy ​mondhatsz ilyet? Hogy lehetsz ilyen vaksi?
Edie, Jake és Ryan gyerekkoruk óta elválaszthatatlan jóbarátok. Ők hárman – szemben az egész világgal. Edie azt hitte, ez a kötelék mindent kibír. Így aztán amikor Jake-et brutálisan meggyilkolják, és Ryant vádolják a gyilkossággal, Edie világa darabjaira hullik.
A nő évek óta most először magára marad. Az isten háta mögötti házban lakik, ahol előtte kettesben éltek Jake-kel. Edie-t porig sújtották az események, és halálra rémült – amire jó oka van. Valaki figyeli. Valaki csak erre a pillanatra várt. Most, hogy Edie magára maradt, újra szembe kell néznie a múlt darabkáival, amelyeket igyekezett a szőnyeg alá söpörni.
Paula Hawkins a világ egyik legismertebb és legsikeresebb thrillerszerzője. Zimbabwéban született, és 1989-ben költözött Londonba. Könyvei sikere előtt újságíróként dolgozott. A lány a vonaton 2015-ben, A víz mélyén pedig 2017-ben jelent meg, előbbiből 2016-ban listavezető amerikai film készült, a főszerepben Emily Blunttal. Könyvei világszerte több mint huszonhét millió példányban keltek el. A lány a vonaton 2015 legjobban fogyó könyve lett, és a könyvkiadás szinte minden rekordját megdöntötte: negyvenhat nyelvre fordították le, ötven országban jelent meg, több mint száz hétig nem került le a New York Times bestsellerlistájáról – ebből negyven hetet a lista élén töltött.



4. G. R. R. Martin: Tűz ​& vér - Alexandra

Meglepődtem, hogy ezt a könyvét még nem szereztem be Martinnak. Igazán a Sárkányok háza augusztusban várható premierje, na, meg az előzetes piszkálta fel a fantáziámat a könyvvel kapcsolatban. Pedig megfogadtam, hogy a Trónok harca katasztrofális befejezése után nem fogom nézni a sorozatot, de azt hiszem, nem fogom kibírni... 

"Szurokfekete ​szárnyán Balerion alábukott az éjszakában, és amint Harrenhal óriási tornyai feltűntek alatta, a sárkány kiokádta dühét, és fekete, vörössel átszőtt tűzben fürdette meg a várat.

A kő nem ég, hencegett Harren, de a vára nem csak kőből állt. Fa, gyapjú, kender, szalma, sózott hús és gabona: minden tüzet fogott. Harren vasemberei sem voltak kőből. Lángba borulva rohantak keresztül a vár udvarain és zuhantak le a falakról. De még a kő is megreped és megolvad, ha a tűz elég forró. A Harrenhal falai előtt táborozó folyami urak később arról beszéltek, hogy a vár tornyai vörösen izzottak az éjszakában, mint öt óriási gyertya… és ahhoz hasonlóan is dőltek meg és kezdtek olvadni, ahogy a megolvadt kő folyamai lecsurogtak az oldalukon."
Több évszázaddal a Trónok harca eseményei előtt a Targaryen-ház – a Valyria végzetét egyedül túlélő sárkányúr család – Sárkánykőről hódította meg Westeros marakodó királyságait. A Tűz & Vér a Vastrón megalkotójától, Hódító Aegontól veszi fel a történet fonalát, és egészen a dinasztiát majdnem elpusztító polgárháborúig regéli el Westeros sorsfordító eseményeit.
Mi történt valójában a Sárkányok tánca alatt? Miért vált Valyria oly halálos hellyé a Végzet után? Honnan származik Daenerys három sárkánytojása? Ezekre és még rengeteg más fontos kérdésre ad választ a Fellegvár egy tanult mestere által írt kihagyhatatlan krónika, melyet több mint nyolcvan illusztráció gazdagít. Az olvasók korábban már bepillantást nyerhettek a történet néhány részletébe, ám most tárul fel teljes egészében a Targaryenek cselszövéstől, rokongyilkosságoktól, pusztító csatáktól és természetesen sárkányoktól hemzsegő históriája a Tűz & Vér lapjain.
George R. R. Martin nagyszabású krónikájából az HBO készített sorozatot Sárkányok háza címmel.

5. Elif Shafak: A város tükrei - Európa

Elif Shafak-ot egy könyvklubnak köszönhetem, ahol a 10 perc 38 másodperc című kötete volt a közös olvasmány. Noha nem maradtam sokáig tag, ezért a szerzőért külön köszönet jár nekik, magamtól nem biztos, hogy kézbe vettem volna. Ezek után azonban kíváncsi lettem a többi írására is, az Európa pedig néhányat újra megjelentet közölük! 

Spanyolországban az inkvizíció és a rettegés az úr, ezrek kerülnek máglyára. Madrid városában dörgedelmes szónoklatok uszítják a keresztényeket a más vallásúak ellen. A tömegeket a Hang irányítja, ő – a szörnyű titkok tudója – mondja ki a halálos ítéleteket.
Az ott élő testvérpárosból Antonio a családi hagyományt folytatva orvos lett, szép felesége és kisfia iránt azonban nem sok érdeklődést mutat. Velük egy fedél alatt él csélcsap öccse, Miguel, aki bár számtalan nőt ismer, csak egyet szeret – azt, akit nem szerethet. A regény főszereplői az inkvizíció elől menekülő ibériai zsidók, akiket az Oszmán Birodalom zsidó közösségei fogadtak be. Voltak köztük kikeresztelkedettek, de olyanok is, akik többé nem egy vallási közösség tagjaként kívánták meghatározni magukat, és arra a kérdésre kerestek választ: Ki vagyok én? Shafaknak ezt a történetét is áthatja a misztikum: dzsinnek, démonok, őrangyalok kísérik hőseit.







6, Elif Shafak: Becsület - Európa

Nem nagyon hoznak lázba annyira írók, hogy rögtön több könyvükre is rá akarja repülni. Nos, Elif Shafak lenyűgözött, egyébiránt az előző pontban leírtak érvényesek! 

Elif ​Shafak legújabb keletinyugati története a fenséges Eufrátesz folyónál kezdődik és végződik, ahol egy kurd faluban élt két ikerlány. Arrafelé a becsület nem csak jelző volt, névként is használták. Az ember adhatta a Becsület nevet a gyermekének, feltéve, hogy fia született. A becsület és a tisztelet a férfiak tulajdonsága volt. Az idős, a középkorú, a fiatal, sőt még a tejszagú csecsemő fiúnak is kijárt a tisztelet. A nőknek viszont nem. Nekik egy másik szó jutott osztályrészül: a szégyen. Az egyik ikerlányt feleségül vette egy török fiú, és Isztambulba, majd Londonba vitte. Ott reméltek új életet teremteni maguknak és gyerekeiknek, de akármilyen messzire utaztak, nem szabadulhattak a hagyományoktól, hiedelmektől és kötelességektől, amelyeket pedig maguk mögött akartak hagyni – a vérükben vitték magukkal. Ez az oka annak, hogy a Toprak család egyik tagja borzalmas gyilkosságra ragadtatja magát.

Az isztambuli fattyú, a Szerelem és A város tükrei szerzője a legolvasottabb női író Törökországban. Műveit több mint harminc nyelvre lefordították. Isztambulban és Londonban él, férjével két gyermeket nevelnek.





Nos, ennyi lett volna az augusztusi kívánságlistám! Ha van kedvetek, írjátok meg, ti milyen könyveket terveztek beszerezni! 


Megtalálhattok a Facebookon, a blog oldalán és a csoportjában, a Libellum Kávézóban is, ahol minden könyvkedvelőt szívesen látok! De elérhető vagyok az Instagramon, és a Molyon szintén.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése