2022. augusztus 8., hétfő

Hetelő - 2022. augusztus 1-7.

Egész eredményesen zártam ezt a hetet, sikerült befejeznem két könyvet. Néztem néhány YouTube videót, kaptam két érdekes hírlevelet. Mostanában azonban nem találtam érdekfeszítő cikkeket, viszont ismét bekerült több podcast epizód az ajánlóba! Jó olvasást! 


Augusztus 2. - Kedd

Gottschall Eszter ismét új videóval jelentkezett. Ezúttal arról beszélt, milyen esetekben ne akarj vállalkozó lenni. Egyébként hiánypótló videó, ugyanis általában ennek az ellentétét nyomatják minden internetes oldalon, vagy épp a közösségi médiában. Ezek alapján eszembe se jutna vállalkozni! 

Még a múlt héten elfelejtettem említeni Híres Norbert 46. hírlevelét, amely ezúttal a Fejetlenség meglepő előnyeit taglalja egy könyvajánló keretében. (Maga a kötet pedig Eric Abrahamson és David H. Freedman tollából a Tökéletes rendetlenség.) 


Augusztus 4. - Csütörtök

Két könyvet is ma fejeztem be, a két-három fejezetenként való olvasásnak köszönhetően. Általában nem olvasok kettőnél több könyvet egyszerre, de így ment az öt is. Azt hittem bele fogok zavarodni, de egyáltalán nem! Szerintem egy darabig marad ez a módszer.

Az egyik könyv Az elátkozott királyok széria negyedik része, Az ősi törvény, Maurice Druon tollából. Még mindig az eddig leírtakat tudom ismételni: olvasmányos, mégis informatív. Druon óriási tehetséggel vegyíti a fiktív elemeket a történelmi tényekkel. A francia királyság egyik legeseménydúsabb időszakát, a Capetingek végnapjait mutatja be a legélvezhetőbb módon. X. Lajos továbbra is bizonytalan, ráadásul egyre elviselhetetlenebb. Viszont Klemencia várandós, talán a majdani trónörökössel… Azt hiszem, erre a részre csúcsosodtak ki azok az események, amelyekre azt mondanánk, ilyeneket csak a filmekben látni. Íme, itt a bizonyíték, hogy az élet írja a legjobb forgatókönyveket! Az uralkodó dinasztia sorsa mellett tovább követhetjük a hozzájuk több szállal kötődő mellékszereplőket is, akik közül néhányan jelentős "szerephez jutnak" a főbb események körül. Néha azonban az az érzés fogott el a fordulatos cselekmény ellenére, mintha egy helyben toporognánk, ráadásul a karakterek nagy részét nem kedveltem. A végére pedig sok dolog le lett zárva, elárult dolgokat a "jövőre" nézve, kvázi lehetett volna a sorozat befejező része is. Talán eddig ez volt a "leggyengébb" rész, de még így is csak ajánlani tudom a szériát!

A másik kötet David Grann-től volt a Megfojtott virágok. Erről már írtam előzetesen az Instagramon is. Nem olvastam az utóbbi években ennyire jól megírt és jól szerkesztett dokumentumregényt. Központi témája az FBI megalakulása, melynek apropója egy sötét és hátborzongató bűncselekmény-sorozat volt. A 20. század elején az oszázs indiánok földje alatt olajat találnak, így a törzs tagjai dollármilliomosokká váltak. Persze ez nem volt ilyen egyszerű, sokuk mellé vagyonkezelőket rendeltek ki, mert valljuk be, nem tekintették őket egyenjogú polgároknak. Zsinórban furcsa halálesetek történtek, volt, hogy rokonságon belül is több. Az első fejezetben egy ilyen oszázs család történetét ismerhetjük meg, a másodikban a nyomozás részletei, és az abban részt vevő, kiemelkedő tehetségű nyomozók alakja elevenedik meg, a harmadikban pedig a szerző összegzi az egész eseménysort, és rávilágít néhány összefüggésre, amelyet korábban nem vettek észre. Ez így alkot egy kerek egészet! Hiánypótló alkotás, legalábbis a magyar könyvpiacon biztosan!

Meghallgattam a Friderikusz Podcast legújabb epizódját, amelyben a múltkorihoz hasonlóan az ország gazdasági- és egyéb helyzete került porondra. Ezúttal Békesi László közgazdász-professzor beszélt a sok abszurditásról, amit itt művelnek. Nagyon tanulságos volt!

De belefért még a Nem azért, de... podcast új része is, melynek készítői az infláció egyénre gyakorolt hatásairól, a pénzügyi tervezés szükségességéről és a pénzügyi szorongás lehetséges megoldásairól beszélgettek. Sőt, egyikük még a saját táblázatát megmutatta, amit a le is másolható és használható. 


Augusztus 6. - Szombat

Újabban takarítás közben is podcastet hallgatok. Ezúttal a Könyves Magazinét  amelyben Ránki Sára bűnügyi nyelvész beszélt Viktor Klemperer A harmadik birodalom nyelve című művéről és a szakmájához kapcsolódó egyéb izgalmas dolgokról. Irigylem, hogy valaki valami iránt ennyire elhivatott, de Klemperer művét is szeretném elolvasni. Röviden és tömören izgalmas beszélgetés volt!


Nos, ennyi fért bele a hétbe! Továbbra is várom az ajánlásaitokat, legyen az akár könyv, podcast, vagy YouTube videó! 


Megtalálhattok a Facebookon, a blog oldalán és a csoportjában, a Libellum Kávézóban is, ahol minden könyvkedvelőt szívesen látok! De elérhető vagyok az Instagramon, és a Molyon szintén.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése