2022. augusztus 22., hétfő

Könyvek a Friderikusz Podcast könyvajánló rovatából 3.

Ezzel a rovattal nagyon régen jelentkeztem, de igyekszem behozni magam. Ismét a Friderikusz Podcast könyvajánló rovatának soron következő hat adásából gyűjtöttem össze a vendégek által ajánlott könyveket. Természetesen az adásokat eléritek egy kattintással, és van egy Molyos lista , amit szintén igyekszek menet közben frissíteni. 


Kadarkai Endre - szerkesztő, riporter


Márai Sándor - Az igazi

Ezer éve olvastam Márai Sándor könyvei közül bármit is.  Azt tudom, hogy elég megosztó író, általában vagy nagyon szeretik, vagy nagyon nem. Erről a kötetről szintén rengeteg ellentmondó véleményt olvastam, de annál inkább felcsigázza az érdeklődésemet. 

Lehet-e az érzelmeket az értelem segítségével megsemmisíteni, teszi fel a kérdést Márai e mélylélektani drámában. A válasz: nem, mert az érzéseket néha, szerencsés esetben, meg lehet szelídíteni és el lehet sorvasztani, de az értelem soha nem győzheti le.
Az 1941-es regény egy zátonyra futott házasság monológja: Márai előbb a feleség, aztán a férj szemszögéből avatja be olvasóit a bonyolult szerelmi háromszögbe; a kettősség és a párhuzamok látszólag kusza egyvelege bravúros pontossággal metszi át a viszonyokat és a viszonyulásokat. Márai nem szolgáltat igazságot (egyáltalán lehet?), csupán ott a nyitott-megválaszolt kérdés mindannyiuk feje fölött: mi is a mozgatórugó? Van-e különbség abban, ahogy a férfi tekint a nőre, mint a nő a férfira?
Vagy vannak szerelmen felüli motivációk is?







Kemenesi Gábor - virológus


Kodolányi János: A vas fiai (Tatárjárás-trilógia 2.)

Nem véletlenül követek bármilyen könyvajánló rovatot, mert igazi kuriózumokra lehet bukkanni. Kodolányi Jánostól eddig semmit nem olvastam, erről a trilógiáról pedig még csak nem is hallottam. Feltétlenül sort fogok keríteni rá, az őszi félévem tananyagához kitűnően illeszkedik. Ráadásul a szerző annak az egyetemnek a névadója, ahol jelenleg képzést végzek. 

A tatárjárás ideje, IV. Béla tragikus küzdelme országa világi és egyházi nagyjaival, a „hűséges” szövetségessel, Harcias Frigyes osztrák herceggel, Batunak, a hódításra éhes, mégis megfontolt mongol vezérnek pusztító hadjárata elevenedik meg Kodolányi János jelentős regényében, e szélesen hömpölygő, művészi hitelű krónikában. Gyöngéd szerelem és erőszak diplomáciai cselfogások és belső viszályok, hazaszeretet és árulás, emberi nagyság és önzés váltják egymást, és szövődnek össze a könyv lapjain, mely felidézi történelmünk egyik legválságosabb, de ugyanakkor legérdekesebb korát. Kodolányi írói vállalkozása igen jelentős alkotást hozott létre, mely megjelenése idején alkalmas volt arra, hogy a történelmi regény eszközeivel intse, figyelmeztesse az országot, annak haladó és hazaszerető erőit a német fasizmus terjedésének veszélyére. A könyv értékei, művészi szépségei ma is élvezetet nyújtanak az olvasónak.






Krékó Péter - szociálpszichológus


Krusovszky Dénes: Akik már nem leszünk sosem

Azt hiszem, az első kötet, amelyet olvastam a könyvajánlókban megemlített könyvek közül. Ez volt az a regény, amely meggyőzött, hogy szeretnék több magyar, kortárs szépirodalmi művet olvasni. Mindenképp szeretném a kötetet újra elolvasni!

Krusovszky Dénes nemzedékének egyik legjelentősebb költője. Első regénye generációkon és országhatárokon átívelő történet.

1990-ben Iowa City határában egy férfi halálos autóbalesetet szenved. 2013-ban egy fiatalember egy veszekedés utáni hajnalon hirtelen felindulásból elindul Budapestről kamaszkora kisvárosa felé. 1986-ban egy tüdőbénult beteg és ápolója egy vidéki szanatóriumban magnóra veszi a férfi vallomását gyerekkora sorsdöntő pillanatáról. 1956. október 26-án egy kisváros forradalmi tüntetése váratlanul pogromba fordul. 2013 nyarán egy lakodalmi éjszaka különös fordulatot vesz, 2017-ben pedig a mozaikkockák mintha összeállni látszanának, még ha a kép, amit kiadnak, nem is feltétlenül az, amire szemlélői számítanak.

Az Akik már nem leszünk sosem nemcsak a személyes és a társadalmi emlékezetről, de a továbbélésről is szól. Hogyan határozzák meg jelenünket a talán nem is ismert múltbeli történetek, és hogyan tudunk velük együtt felelős, szabad felnőtteké válni?





Nánay Bence - elmekutató, pszichológus


Robert Musil: A tulajdonságok nélküli ember

Nos, a fülszöveget olvasva nem igazán lesz okosabb az ember, végül is miről szól a kötet. Nagyon érdemes emiatt az ajánlót megnézni. Az biztos, hogy nem egy egyszerű olvasmány, de mindig vonzottak a kihívások! 

A huszadik századi világirodalom egyik legjelentősebb és legegyetemesebb művét Musil fél életén keresztül írta, mégis befejezetlen maradt. A mű befejezetlensége ráadásul jórészt a vállalkozás természetéből fakad, s e vállalkozás rendkívülisége rokonítja őt a század nagy újítóival, Prousttal, Joyce-szal, Kafkával, Gide-del.

A századelő Monarchiájának társadalmi panorámáját nyújtó, helyenként szatirikus, a múlt századi realizmus hagyományait az esszével egybeolvasztó műben egy új, sajátságos filozófia megteremtésének igénye munkál.

A regény jelképes cselekménye a körül forog, hogy egy eszme kerestetik, melynek fényében az osztrák császár uralkodásának hetvenedik évfordulóját méltóan meg lehetne ünnepelni. A mű enciklopédikus kultúrkritikát nyújt, és a relativitáselmélet, illetve a kvantumfizika irodalmi párjának tartják.






Bőhm Kornél - kríziskommunikációs szakértő


Krasznahorkai László: Háború és háború 

Évek óta nézegetem Krasznahorkai László könyveit, de eddig úgy voltam vele,  hogy "túl magas" számomra. Másképp fogalmazva éretlen vagyok/voltam a szövegeihez. Viszont ennek a kötetnek a fülszövege megfogott, de az erről szóló ajánló szintén meggyőző volt! 

A mű főhőse egy vidéki levéltáros, Dr. Korim György, aki munkahelyén váratlanul egy különös kéziratra bukkan. Nem tudni, ki írta a szöveget, a keletkezés idejéről is csak találgatni lehet, de a tartalma fokról fokra, egyre jobban rabul ejti Korint. Négy férfiról van benne szó, akik a világtörténelem különböző fordulópontjain bukannak föl, hol Krétán, hol Velencében, hol Kölnben, és mindig menekülniük kell a háború, a rombolás elől. A levéltárost olyannyira a hatalmába keríti az ismeretlen szerző elbeszélése, hogy úgy érzi, neki is menekülnie kell: mentenie és a világgal megismertetnie a titokzatos szöveget. Elhagyja otthonát, pénzzé teszi mindenét, és repülőjegyet vesz New Yorkba, a „világ közepébe”. Azt reméli, ott megtalálja a megoldást a kézirat rejtélyére, az értelmére és a saját életére is.








Bánki György - pszichiáter


Paul Watzlawick - John H. Weakland - Richard Fisch: Változás (A problémák keletkezésének és megoldásának elvei)

Erről a könyvről nem sok mindent tudok mondani, a laikusok szintjén, össze-vissza szoktam olvasni a pszichológia, kevésbé a pszichiátria témakörében. De a semmitmondó fülszöveg ellenére, az ajánlóban szereplők miatt talán egyszer sorra kerül. 

A ​családterápia, a rendszerelmélet és a konstruktivista filozófia úttörője Villachban született és tanult. A velencei Cá Foscari Egyetemen filozófiából és filológiából doktorált, majd a zürichi Carl Jung Intézetben analitikus pszichoterápiából szerzett képesítést. 1957-ben települt át Amerikába, El Salvador egyetemén kezdte kutatói pályáját. 1960-ban Don D. Jackson hívta meg a Palo Alto-i Mental Research Institute kutatói csapatába. Emellett 1967-től a Stanford Egyetemen oktatott pszichiátriát. Az MRI-ben G. Bateson munkacsoportjában (Jackson, John Weakland és Jay Haley mellett) kidolgozta a szkizofrénia „kettős kötés” elméletét. 1967-ben jelent meg az emberi kommunikációról szóló alapműve. Weakland és Richard Fisch társaságában megalapítója volt az MRI keretében működő Brief Therapy Centernek. Rövidterápiás megközelítésük alapelveit foglalták össze az 1974-ben megjelent Change, Principles of Problem Formation and Problem Resolution c. kötetben. Ennek magyar kiadását tartja kezében az olvasó.






Nos, ismét hat videó könyveivel bővült a lista. Itt találjátok a korábbi bejegyzéseket, itt meg a Molyos listát, amit szerepelnek a könyvek! Egyébként várom az ötleteket, milyen listákat látnátok még szívesen! 


Megtalálhattok a Facebookon, a blog oldalán és a csoportjában, a Libellum Kávézóban is, ahol minden könyvkedvelőt szívesen látok! De elérhető vagyok az Instagramon, és a Molyon szintén.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése