2021. április 5., hétfő

Hét könyv, amire érdemes lecsapni áprilisban!

Ismét eltelt egy hónap, szóval itt volt az ideje, hogy átböngésszem a várható újdonságokat. Írnom sem kell, ismét találtam párat, amit szeretnék beszerezni. Lassan megdőlni látszik a havi maximum 5 könyvet veszek fogadalmam! (Bár eddig sikerült kitartanom....) Na, de nem is szaporítom tovább a szót, jöjjenek a könyvek! 



Robert Bryndza: Halálos titkok (Erika Foster nyomoz 6.) - Libri 

Eddig még nem írtam Bryndza sorozatáról, pedig egészen izgalmas krimikről van szó. Egyetlen hibája talán az, hogy néha nagyon belemerül a nyomozók magánéletébe, de ettől talán még emberközelibbek a történetek. Egyébként a kiadó mindig gyorsan elhozza nekünk az újabb részeket, és hamarosan a szerző egy másik szériájának kiadásába is belefognak. 


Egy anya egy fagyos reggelen lánya vérben úszó holttestére bukkan a házuk küszöbén. Ugyan ki képes egy ilyen gyilkosságot elkövetni az áldozat lakása előtt?
Erika Foster, aki nemrég oldott meg egy felkavaró ügyet, érzelmileg megviselten, de elszántan veti bele magát az újabb nyomozásba. Hamarosan hírt kap arról, hogy a gyilkosság helyszínéül szolgáló, csendes dél-londoni kertvárosban másokat is támadás ért. Egy vérfagyasztó szál köti össze ezeket a támadásokat a meggyilkolt lánnyal – mindnyájukat egy gázálarcos, feketébe öltözött alak bántalmazta.
Erika a rémisztő ismertetőjegyű gyilkos nyomába ered. Az ügy egyre bonyolultabbá válik, amikor felfedezi a fiatal és szép lány halálát övező titkok kusza hálóját.
Ám alig kezdi összerakni a kirakós darabjait, amikor kénytelen szembenézni múltja fájdalmas emlékeivel. Erikának mélyre kell ásnia, és koncentrálnia kell, hogy megtalálja a gyilkost. Csakhogy ezúttal az egyik szerette is szörnyű veszélybe kerül…










Olga Tokarczuk: Nyughatatlanok - L'Harmattan 

Néhány hónapja kezdtem el követni a Faltól falig vlogcsatornát, amelynek szerkesztője Tamara számtalanszor emlegette már a szerzőt. Rendszeresen ecseteli mennyire különleges, zseniális, és ezek alapján kíváncsi lettem, vajon mit tudhat Olga Tokarczuk. Egyébként több novelláskötete is megjelent már nálunk, de én inkább a hosszabb történetek híve vagyok, ezért is esett a választásom a most megjelenő regényére. 

Az ​elmúlt évek egyik leghíresebb és legszélesebb körben vitatott és méltatott nagyregénye. Lengyelországban a Nike-díjat, Nagy-Britanniában a „Man Booker International” díjat nyerte el. A szerző 2019-ben megkapta az Irodalmi Nobel-díjat.
Olga Tokarczuk könyvének hősei nomádok, örök utazók. Nők, akik tartalék fogkefét hordanak kézitáskájukban arra az esetre, ha sürgősen útra kell kelniük, és férfiak, akik tíz perc alatt képesek utazásra készen összepakolni minden holmijukat. Saját határaikon túllépő figurák, akikkel együtt a Világegyetem végtelenségét élhetjük át, amíg tart az utazás.
Ez a regény egyszerre szól az emberi testről, az életről, a halálról, a mozgásról és a vándorlásról. Szereplői között ott találjuk Philip Verheyent, aki a tizenhetedik században saját amputált lábát boncolta fel és rajzolta meg anatómiai pontossággal. De ott van Angelo Soliman is, az Észak-Amerikában született fekete rabszolga, később Kazinczy Ferenc barátja, akinek holttestét császári parancsra kitömték és kiállították a bécsi Természettudományi Múzeumban. De ott van annak a huszonegyedik századi férfinak a szívszaggató története is, akinek felesége és gyermeke egy horvát szigeten tűnik el rejtélyes körülmények között.
Olga Tokarczuk fantáziával és provokációval teli történetei korunk felszíne alá vezetik olvasójukat, emberi létezésünk valódi mélységeibe.

„Eredeti, szenvedélyes és remekül megírt.” (Le Figaro)
„Európa szállodái jól tennék, ha minden éjjeliszekrényen tartanának egyet ebből a könyvből. Nem tudok ennél a könyvnél jobb útitársat elképzelni ezekben a viharos, fanatizmussal teli időkben.” (The Guardian)

OLGA TOKARCZUK (1962) az egyik legolvasottabb lengyel író, könyvei 34 nyelven jelentek meg. Végzettsége szerint pszichológus. Egyetemi tanulmányai idején önkéntesként viselkedészavaros serdülők pszichiátriai gondozóintézetében dolgozott. 1985-től terapeutaként praktizált, és Jungot tanulmányozta, ami hatással volt írásaira is. Első regényéért (Az Őskönyv nyomában, 1993; magyarul: 2000) rögtön elnyerte a Ko¶cielski Alapítvány díját. Az igazi áttörést azonban Őskor és más idők (1996; magyarul: 2011) és Nappali ház, éjjeli ház (1998; magyarul: 2014) című regényei hozták meg számára. Két könyvét is (Begunok, 2007; Jakub könyvei, 2014) a legrangosabbnak számító lengyel irodalmi díjjal (NIKE) jutalmazták; előbbi regénye 2018-ban a Nemzetközi Booker-díjat is elnyerte. Olga Tokarczuk életművéért 2019-ben megkapta az egy év késéssel kiosztott, 2018-as irodalmi Nobel-díjat.


James  Patterson - J. D. Barker: A madártollas gyilkosságok - Agave

Első pillantásra tudtam, hogy kell ez a kötet. Nagyon régen Patterson könyvei közül is olvastam párat, de az igazi húzónév J. D. Barker volt. A Négy Majom Gyilkos-trilógia zseniális volt, főleg az első rész, A negyedik majom, de Az ötödik áldozat és A hatodik éjszaka sem marad sokkal el mögötte. Ettől függetlenül persze a fülszöveg szintén egy izgalmas, lehetetlen történetet ígér. 

Michael ​és Megan Fitzgerald örökbe fogadott testvérek – Michael kamionsofőr, Megan pedig pszichológiát tanul az egyetemen –, akik borzalmas közös múlton osztoznak és csak egymásban bízhatnak. A nevelőszüleik híres intellektusok, egy kiváló diplomával rendelkező pszichológus és egy elismert pszichiáter, akik sajátságos kísérleti környezetben nevelték fel fogadott gyerekeiket, ami bár megóvta őket a világ kegyetlen realitásától, ugyanakkor sötét titkokat is kényszerített rájuk.

Los Angelesben Garrett Dobbs nyomozó és Jessica Gimble FBI-ügynök egyesített erővel dolgozik egy gyilkossági ügyön. Találnak is egy gyanúsítottat, és letartóztatják, de ekkor valaki elkövet egy ugyanolyan gyilkosságot. Majd még egyet. Aztán már nemcsak Los Angelesben, hanem az ország különböző részein. A nyomozók felfigyelnek a négytagú Fitzgerald családra: lehet közük a gyilkosságokhoz?

Dobbs és Gimble versenyfutásba kezd az idővel, és átszelik az egész országot Kalifornia partjaitól egészen New York államig, hogy megállítsanak egy rendkívül találékony és elmebeteg sorozatgyilkost, akinek olyan sötét és furcsa étvágya van, hogy ellene a logika és a tapasztalat már nem segít.



G. R. R. Martin: Tuf utazásai - Agave

Martin személye szintén egyfajta garancia számomra, hogy érdekes és lebilincselő olvasnivalót kapok a kezeim közé. Amint látom, hogy új kötete jelenik meg, rögtön landol is a kívánságlistámon. Bár már a Trónok harca befejezését is itt látnám...

Jóval ​azelőtt, hogy a Trónok harca nemzetközi sikerré vált, George R. R. Martin a kozmoszt mutatta be hű olvasóinak. A Tuf utazásai a bohókás és megnyerő Haviland Tuf, az akaratlan hős története, aki bolygóról bolygóra járva igyekszik helyesen cselekedni.

Haviland Tuf egy tisztes űrkalmár, ráadásul nagy macskarajongó. Hogyan történhetett meg, hogy a világegyetem legalantasabb gonosztevőit megelőzve büszke tulajdonosává vált a Föld legendás Ökomérnöki Alakulata legutolsó maghajójának? Tulajdonképpen nem is fontos, az viszont annál inkább, hogy jó kezekbe került az emberi űr legveszélyesebb fegyvere. Olyan kezekbe, melyek immár ezernyi leírhatatlan lény sejtanyaga felett uralkodnak.

Tuf ezen egyedi felszereléssel lát neki, hogy megoldja a távoli világokat kolonizáló emberek miatt támadt problémákat: ellenséges szörnyek megszállását, párosodásfüggő népességet, egy diktátort, aki kórságok terjesztésével érvényesíti az akaratát… E martalócokkal teli univerzumban a gyarmatosítókat minden esetben csupán Tuf leleményessége és híres becsülete választja el a katasztrófától.

A kötet tartalmazza Janet Aulisio nyolc eredeti és huszonnyolc vadonatúj illusztrációját is.



Stephen King: Minél véresebb - Európa

Azt hiszem, hogy ezt a kötet nem is kell magyaráznom, főleg azoknak, akik rendszeresen követik a blogot. Ha van kedvenc íróm, akkor a Mester az, egyszer szeretném a komplett életművét megszerezni és persze elolvasni. 

Stephen ​King legújabb kötetében ezúttal négy lenyűgöző kisregény kapott helyet. A Mr. Harrigan telefonja a fiatal Craig és a magának való, idős Mr. Harrigan barátságát meséli el. Miután a fiú elveszti és eltemeti öreg mentorát, különös üzenetek érkeznek a telefonjára, amelyek végérvényesen megváltoztatják az élét. A Chuck életé-ben a világ összeomlani látszik, az internet leáll, az emberek kétségbeesetten próbálnak túlélni, csak egy bizonyos Chuckot éltetnek a városban mindenfelé. A kötet legformabontóbb és legmeglepőbb írásából megismerhetjük a titokzatos idegen életét. A Minél véresebb kisregényében gyanús körülmények között bomba robban egy iskolában. A híradásokat figyelve Holly Gibney gyanús nyomokat vesz észre és a tettes nyomába ered, miközben fény derül az évek óta lappangó, félelmetes titokra. King ebben az írásában a Mr. Mercedes és A kívülálló világába tér vissza, a folytatásból pedig megtudhatjuk, hogyan alakult a magánnyomozó további élete. A patkány hőse a kiváló novellista, Drew Larson, aki egy váratlan ihlet hatására családja erdei házába vonul, hogy megírja élete első regényét. A munka azonban lassan halad, ráadásul a férfi lázas betegen a hegyen reked egy viharban. Az ítéletidőben végül megment egy patkányt, és a váratlan látogatóval töltött éjszaka után hihetetlen erőre kapva befejezi élete fő művét. A sikernek azonban ára van, és Drew kénytelen szembenézni a következményeivel.

A népszerű és legendás szerző csodálatos karrierje során újra és újra visszatér a rövidebb lélegzetvételű művekhez, és bizonyítja, hogy mind a mai napig képes különleges alkotásokkal meglepni olvasóját.



Omar Hatamleh - Tilesch György: Mesterség és intelligencia - Libri

A kötetre egyértelműen a borítón szereplő rajz miatt figyeltem fel, nagyon jól sikerült az eredeti módosítása. De ettől függetlenül maga a fülszöveg is rendkívül érdekes tartalmat sejtet. Kíváncsian várom, milyen hatást gyakorol és gyakorolhat a későbbiekben az életünkre a Mesterséges Intelligencia. Rohamléptekben haladunk egyre inkább efelé, elég csak belegondolni, hogy milyen kütyük, eszközök, alkalmazások...stb. nélkül nem teszünk egy lépést sem. 

A ​mesterséges intelligencia a jelen: az MI által uralt korszak küszöbén állunk. Az MI több, mint egy technológiai hullám. A 21. században és azon túl ez a hatalom legfőbb forrása, amely táplálja a politikát, az üzleti életet és a társadalmat. Az MI birtokba vette az elménket, a munkánkat és az otthonainkat, átírta a szabályokat, mindez pedig arra ösztönöz, hogy itt az ideje újragondolni civilizációnk alapvető kérdéseit. Az emberi agynak pedig mihamarabb alkalmazkodnia kell a mindenütt jelen lévő mesterséges intelligencia új paradigmájához.

Tudatosan és felelősen kell kezelnünk a lehetőségeket és a fenyegetéseket. Jelenleg a mesterséges intelligenciát körülvevő felhajtás és tájékozatlanság egyaránt súlyosbítják az egyre jobban polarizált és szétszakadó társadalmak problémáit. Azonban a mesterséges intelligencia fejlődésének iránya és az MI kora még mindig az emberektől függ: a döntések, és így a jövő a tudomány és a tech-világ szereplőin, az állami döntéshozókon kívül rajtunk, felelős polgárokon múlik.

Tilesch György és Omar Hatamleh az MI meghatározását és előremutató értelmezését tűzik ki célul könyvükben, különös tekintettel a jelenre és közeljövőre gyakorolt hatására.




Bill Sullivan: Bemutatlak önmagadnak - Scolar

Az utóbbi fél évben kezdett el egyre jobban foglalkoztatni a pszichológia, annak leginkább az önismereti része. Ez ugyan nem közvetlenül kapcsolódik ehhez a témakörhöz, mégis nagyon izgalmasnak tűnik, hogy egyes hatások milyen irányba befolyásolják az egyén természetét. Amennyire a fülszövegből kiderül, ehhez akar a kötet néhány támpontot adni, de már csak a beígért popkulturális utalások miatt is kíváncsi vagyok. 

Miért ​nem szeretsz egyes ételeket? Miért vonzódsz egy bizonyos embertípushoz? Miért úgy szavazol, ahogy? Miért esik nehezedre elengedni bizonyos dolgokat?
A filozófusok és teológusok évszázadok óta próbálják megfejteni az emberi viselkedés rejtélyeit – most azonban a tudomány révén jutunk megdöbbentő új felismerésekre működésünk mozgatórugóiról. Provokatív könyvében Bill Sullivan, az Indiana Egyetem Orvostudományi Karának professzora viselkedésünket a genetika, mikrobiológia, pszichológia, neurológiai és családtörténet lencséjén keresztül vizsgálja, feltárva az egyéni természetünket irányító rejtett erőket.
Lenyűgöző utazásban lehet részünk a cselekedeteinket, hangulatunkat, ízlésünket, politikai nézeteinket és még sok mindent más befolyásoló tényezők világában. Meglepő igazságra derül fény: legjellemzőbb tulajdonságaink nagy része irányításunkon kívül álló tényezőkön múlik, köztük génjeinken és az azokat ért korai környezeti hatásokon, evolúciós múltunkon és a bennünk élő mikróbákon. A könyv lapjairól kiderül, valójában miért olyan nehéz megküzdeni a hűtlenséggel, a túlsúllyal, a kábítószerekkel és a depresszióval; felfedezhetjük a liberálisokat és a konzervatívokat elválasztó biológiai különbségeket; ráláthatunk az emberek közti vonzalom mozgatórugóira; és megérthetjük saját késztetéseinket, amikor segítő kezet nyújtunk vagy épp orrba vágunk valakit. Az úttörő felismeréseket popkulturális utalások fűszerezik, ezáltal könnyebb megérteni a mögöttes tudományos alapelveket.

 


Nos, ennyi lett volna a havi kívánságlistám, de ne habozzatok megosztani velem, Ti milyen kötetekre szeretnétek a hónapban lecsapni! 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése