2021. szeptember 15., szerda

Barry Miles: Hippik

Szerintem a hippikről sokaknak hirtelen a “virággyerekek” kifejezés ugrik be, esetleg néhány zenei attitűddel vegyítve, pedig emögött a mozgalom mögött jóval több van, mint elsőre gondolnánk. Ez az album pont ezt hivatott számunkra bemutatni. 

Jószöveg Műhely, 2005. 384. oldal
A ​Hippik című könyv az 1965–1971 közötti időszakot fogja át, s egy bevezetővel, illetve epilógussal formálja kerekké a történteket. A könyv lapjain megszólalnak a korszak kulcsfigurái. A kötetet eredeti poszterek és lemezborítók, valamint a korszak ritka kiadványai, a többi között az International Times, az Oz és a Rolling Stone magazin korai számai illusztrálják. A Hippik lapjairól harsány pszichedelikus képek, és betépett vagy elszállt írók, zenészek, a korszak híres és hírhedt meghatározó alakjainak portréi vágnak a szemünkbe. További fotókon azokat a politikai és zenei eseményeket kísérhetjük figyelemmel, amelyek a hippikorszakban glóbuszunkat formálták és alakították át.

A 60-as évek közepén nagy változásokat élt át és izgalmas felfedezéseket tett az a generáció, amely a második világháborút követő években született. Londonban, San Franciscóban, Los Angelesben, New York-ban, Párizsban és még sok kisebb, de nem kevésbé jelentős városban buzgón cseréltek nézeteket, kutatták a misztikus filozófiákat, s kísérleteztek a tudatállapot megváltoztatására képes kábítószerekkel. A világ minden részéről összesereglett hasonló gondolkodású emberek egymásra találása spontán volt és feltartóztathatatlan. Ezek a személyek – muzsikusok, írók, gondolkodók, drogosok, szerencselovagok, ruhatervezők és álmodozók – hippik néven váltak ismertté.

Ez a könyv a hippimozgalomnak állít emléket. Még egyetlen könyv sem elemezte ilyen részletességgel a jelenséget. A mozgalom egyik kulcsfigurája, Barry Miles beszámolói mellett idézeteket olvashatunk a korszak legfontosabb hippi személyiségeitől. A Hippik című, gazdagon illusztrált könyv pszichedelikus kirándulásra invitálja az olvasót az 1965 és 1971 közötti évekbe, sőt még tovább. A kötet bő információkkal szolgál azokról a mozgalmakról és eseményekről is, amelyek időben megelőzték, illetve követték a szeretet és béke szédült napjait.


A véletlen sodorta elém ezt az albumot, egyik ismerősünknek ugyanis nem kellett, így a mi polcunkon kötött ki. Jobbkor nem is jöhetett volna, mivel Évi (BacchanteBlues vlogcsatorna) augusztus havi 48 órás Ítéletdöntögető Maratonján a szubkultúrák álltak a középpontban. Ezen a köteten kívül egy könyvem sem felelt meg a kritériumoknak. Maga a kiadás szerintem nem lett a legjobb minőségű, látszik, hogy nem sokat volt fogatva, mégis szétesik. A kötet egyértelműen jobban koncentrál a képi világra, de annyira apró betűvel van írva a szöveg, hogy kvázi nagyító szükséges hozzá. 

Az elején kapunk egy általános ismertetőt a hippimozgalom kialakulásáról, legjelentősebb éviről, illetve mindennek kulturális, társadalmi, politikai, gazdasági...stb hatásáról. Bevallom, nem gondoltam, hogy ez a dolog ekkora és ennyi területen bírt jelentőséggel. Ezután a kötet 6 év nagyobb történéseit gyűjti össze 1965-71 között évekre lebontva. Akik ismerik ezen évek zenei felhozatalát, máris nagy előnyben vannak. Én csak érintőlegesen, illetve hallomásból tudok egy-egy előadóról, bandáról, akiket a kötet emleget. Ebből kifolyólag rengeteg lemezborító van a képeken. Persze azon kívül, hogy rengeteg előnye volt, fejlődést hozott a mozgalom, a könyv szerzője nem hallgatja el annak káros hozadékát sem. Számomra ez leginkább - a sok egyéb probléma mellett - a droghasználatban csúcsosodott ki. Számtalan tehetséges előadó esett ennek áldozatul, mint például Janis Joplin, vagy Jimi Hendrix. Mindemellett több tüntetésről, politikai megmozdulásról  is beszámol a kötet. Kitér a kommunákra, köztük a leghírhedtebbre, Charles Manson-ra és “családjára”, na meg az általuk elkövetett gyilkosságokra.  De nem maradtak ki a korszak emlékezetes fesztiváljai sem, mint például Woodstock

Nos, ennyi tartalmi ismertető elég is szerintem. Nem igazán tudok “belekötni” az albumba a kiadás minőségén túl. Hiányoznak a hasonló, jól összeszedett munkák, amik nem féligazságokat állítanak, és nem hemzsegnek a helyesírási hibáktól! 


5/4,5

További ismeretterjesztő kötetek a link alatt. 


Megtalálhattok a Facebookon, a blog oldalán és a csoportjában, a Libellum Kávézóban is, ahol minden könyvkedvelőt szívesen látok! De elérhető vagyok az Instagramon, és a Molyon szintén. Nemrég indult két kihívásom, az "Olvass plusz 1 órát!" és a "Fogadj örökbe egy írót!", és belevágtam a valószínűleg több évig elhúzódó Plakátprojektbe, ha van kedvetek, csatlakozzatok! 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése