2021. szeptember 9., csütörtök

Tizenkét könyv, amire érdemes lecsapni szeptemberben!

Már a címből látszik, hogy megint sikerült jó pár könyvet találnom a friss megjelenések közül, amelyek érdekelnek. Erre rásegített persze, hogy a kiadók a Könyvhét alkalmából rengeteg megjelenést időzítettek erre a hónapra. Sajnos, magáról az eseményről lemaradtam, de a kívánságlistám tovább gyarapodott...



1. Philip Zimbardo - Daniel Hartwig: Életem - Open Books

Rengeteg helyen hallottam, olvastam a legendás stanfordi börtönkísérletről, amely eléggé megosztónak számít mind a mai napig. Naná, hogy kíváncsi vagyok arra a személyre, aki ennek az egyik értelmi szerzője volt. 

Philip ​Zimbardo, a legendás amerikai pszichológus ezúttal kötetlen, élvezetes beszélgetés keretében mesél életéről és szakmájáról. Beszél szicíliai származásáról, majd Bronxban töltött gyermekkoráról, a mester- és doktori képzéséről a Yale-en, és gimnáziumi barátságáról Stanley Milgrammel. Megtudhatjuk, hogyan nyerte el a Stanford Pszichológia Tanszékének egyetemi katedráját, a kutatásairól, és hogy milyen volt az oktatatói lét a világ egyik legjobb egyetemén. Részletes beszámolót olvashatunk a Stanford épületében felállított álbörtönben lefolytatott kísérletről és az abból levont következtetésekről, illetve hogy mindezen tapasztalat hogyan volt segítségére, amikor felkérték, hogy a védelem szakértőjeként nyilatkozzon egy amerikai katonai börtönőr ügyében, akit azzal vádoltak, hogy megkínozta az őrizete alatt álló foglyokat az Abu Ghraib börtönben, Irakban. Beszámol arról, hogyan látogatott el Magyarországra a Heroic Imagination Projectet bemutatva, majd támogatásával hogyan indult el és működik ma is a Hősök Tere program.

A megható történetekkel és bölcs meglátásokkal fűszerezett emlékfolyamból egy briliáns karrier és egy nem csekély intellektuális örökség krónikája bontakozik ki.

„A legbecsesebb élményeim közé tartozik az elmúlt évtized, amikor felfedeztem Budapestet, és Magyarország felfedezett engem!”
Philip Zimbardo



2. Anne Helen Petersen: Jöttünk, láttunk, elegünk van - Athenaeum

Több helyen szembejött már velem a szerző neve, és a fülszöveg nagyon elgondolkodtató. Főleg, hogy én is az említett korcsoportba tartozom, és nyomokban felfedezni vélem magamon a megadott jelzőket: céltalanság, rezignáltság...és még sorolhatnám. 

„Pontos ​elemzés, mélyen együttérző könyv arról a lelki teherről, amellyel a modern kapitalizmus nehezedik rá azokra, akiket a saját képére formál. A Jöttünk, láttunk, elegünk van elengedhetetlenül fontos könyv korunk és saját magunk megértéséhez.” – Ezra Klein, a Vox hírportál társalapítója

Úgy érzed, hogy az életed nem más, mint a tennivalók végtelenségig nyúló listája? Bambán görgeted az Instagramot, mert ahhoz is túl fáradt vagy, hogy a kezedbe vegyél egy könyvet? Fuldokolsz az adósságban? Folyton csak dolgozol? Vagy hajt a kényszer, hogy mindenből megpróbálj pénzt csinálni, amiben valaha is örömöd lelted? Köszöntelek a kiégés kultúrájában!
A szerző, Anne Helen Petersen amellett érvel, hogy az Y generáció meghatározó állapota a fásultság. Mi húzódik ennek a hátterében? Kudarcot vallott intézmények és intézményrendszerek. Bizalmatlanság. A modern munkahelyek irreális elvárásai. Növekvő szorongás és reménytelenség. Az online tér.
Petersen több nézőpontból vizsgálja, hogy miként jutott el az Y generáció a kiégésnek eme fokára, és sorra veszi, hogy ez az állapot miként befolyásolhatja a munkavégzést, a szülői szerepet, valamint a társasági életet. A könyv társadalomtörténeti keretben elemzett interjúkkal enged bepillantást ennek a megosztó nemzedéknek az életébe. Kötelező olvasmány az Y generáció tagjai, valamint szüleik és munkaadóik számára is: mindenkinek, aki meg akarja érteni magát vagy a környezetét.
Anne Helen Petersen 2019 januárjában írt cikket a kiégett milleniálokról a Buzzfeeden. Pár nap alatt több mint hétmillióan kattintottak rá, és hatására világszerte születtek írások a témában, köztük magyar lapok hasábjain is. Ezek után Petersen összeállított egy kérdőívet az 1980 és 2000 között születettek számára. Ezek az interjúk alapozták meg elgondolkodtató és provokatív sikerkönyvét.


3. Rumaan Alam: Távol a világtól - Gabo

Elsősorban a borítóra figyeltem fel, egyszerű, letisztult. Viszont  a történet szintén ígéretesnek tűnik a fülszöveg alapján, valami meglepő, ám frappáns fordulatot sejtek a háttérben. 

Hogy ​kiszakadjanak pörgős New York-i életükből, és több időt töltsenek kamasz fiukkal és lányukkal, Amanda és Clay az Airbnb-n egy teljes hétre kivesznek egy pazarul berendezett házat Long Island egy félreeső szegletében. Érkezésük másnapján, késő este azonban kopognak az ajtajukon: egy zaklatott idős házaspár, Ruth és G. H. az, állításuk szerint a ház tulajdonosai. Ezek a vadidegenek azt mondják, áramszünet állt be egész New Yorkban, felbolydult a város, ezért vidéken kerestek menedéket. Mivel azonban nincs sem tévé-, sem mobil-, sem internetszolgáltatás, Amanda és Clay nem tudják, mit gondoljanak. Bízhatnak vajon a másik párban, és vice versa? Mi történt valójában New Yorkban? A civilizációtól elszigetelt nyaraló tényleg biztonságot nyújthat a két családnak? És egymástól biztonságban vannak? Rumaan Alam harmadik regényében könnyen átélhető alaphelyzetet dolgoz fel hús-vér figurákkal és egyre fokozódó feszültséggel, nem véletlen, hogy 2020 egyik legnagyobb közönség- és kritikai sikerét aratta vele.









4. Szaszkó Gabriella: Engedj el (Glens Falls 1.) - Maxim

Nagyon vártam már a szerző új könyvét, eddig minden megjelent írását olvastam. Szaszkó Gabriella sosem könnyed témákat vesz górcső alá, de aki olvasta a Pennington-testvérek trilógiát annak ez a kötet sem maradhat le a polcáról. 

James ​Penningtonnak két kamaszfiát és önmagát is a felszínen kell tartania bántalmazó, alkoholista felesége mellett. James mindent megpróbál megtenni, hogy kikerüljön felesége karmai közül, és megvédje a fiait. Az őrület közepén úgy határoz, hogy naplóban rögzíti a múltat, elmeséli, hogyan is került számító felesége csapdájába. Visszarepül az időben a hetvenes évek New York Cityjébe, ahol az egyetemisták felhőtlen életét élve csak az apja általi elvárásokkal kell megküzdenie. Azonban egy bulizós este során megismerkedik egy gyönyörű tizenhét éves lánnyal, és az egyéjszakás kaland örökre összeköti a sorsukat. Maggie hamarosan visszatér James életébe, és közli, hogy gyereket vár. James úgy dönt, hogy felelősséget vállal, és miután apja kitagadja, az északi Glens Fallsba költözik, és teljesen új életet kezd tinédzser feleségével, ezzel örökre szakítva gazdag városi életével. Azzal csak később szembesül, hogy Maggie súlyos pszichés gondokkal küzd. Vajon Jamesnek hogyan sikerül az őrület közepette felnevelnie fiait, miközben a felesége egyre inkább csúszik le a lejtőn?









5. David Yoon: Nulladik verzió - Gabo

Elsősorban ennél a kötetnél a borítóra figyeltem fel, de a sztori is egészen érdekesnek tűnik. El se tudom képzelni, hogy mi lenne a mai világban internet nélkül...

A ​Nulladik verzió, a pillanatnak ez a villámgyors, mellbevágóan lényeglátó regénye a New York Times bestsellerszerző David Yoon briliáns elméjéből kipattant izgalmas, humoros bemutatkozó regény.
INDÍTSD ÚJRA A JELENT!
MENTSD MEG A JÖVŐT!
Max, a Facebook-szerű közösségimédia-cég, a Wren adatvarázslója a saját szemével pillanthatta meg a nagymenő techipar sötét oldalát. Amikor afelől kezd kérdezősködni, hogy mihez kezd a cége az összegyűjtött adatokkal, azon kapja magát, hogy kirúgták… és aztán az egész Szilícium-völgyből is kigolyózták.
Ráérő ideje és a legnagyobb techcégekkel kapcsolatos bennfentes tudása lévén, Max és régi barátja – meg néha csaja –, Akiko elhatározza, hogy elégtételt vesznek, és… alapjában véve újraindítják az internetet. Elvégre ahhoz, hogy a dolgokat megjavítsd, néha össze kell őket törnöd. Ám amikor Max és Akiko egy világtól elvonultan élő techbáróval egyesíti erejét, megtanulják, hogy a dolgok összetörése előre nem látott – és katasztrofális – következményekkel is járhat. És ezek a következmények végigfodrozódnak az egész világon, és a társadalom minden egyes szintjét oly módon befolyásolják, ahogy azt senki még csak elképzelni sem tudta volna.





6. Sally Rooney: Hová lettél, szép világ - 21. Század

Már a szerző harmadik könyve jelenik meg, még egyet sem olvastam, de nagyon egyedi stílusúnak tűnik. Egyébként nekem már annyi is elég, hogy a KULT-könyv, szeretném őket összegyűjteni. 

A ​Normális emberek és a Baráti beszélgetések c. könyvek szerzőjétől

Alice, aki regényíró, összeismerkedik Felixszel, aki egy raktárban dolgozik, és megkérdi, lenne-e kedve elkísérni őt Rómába. Alice legjobb barátnője Dublinban él, és éppen egy szakításon van túl. Újra flörtölni kezd Simonnal, akit már gyerekkora óta ismer.
Alice, Felix, Eileen és Simon még fiatalok – de ha nem vigyáznak, elrohan felettük az élet. Vágynak egymásra, félrevezetik egymást, összejönnek, szétmennek. Aggodalmakat olt beléjük a szex, a barátság, a mindannyiunkat körülvevő világ. Valóban ez az utolsó kivilágított helyiség, amiben ők állnak, hogy tanúi legyenek valaminek, mielőtt minden elsötétül? Van rá módjuk, hogy elhiggyék: a világ igenis szép?
Sally Rooney Sunday Times és New York Times bestsellerszerző. Eddig megjelent regényei: Baráti beszélgetések, Normális emberek – utóbbi átlépte a világszerte eladott egymillió példányt. Jelölései: Booker-díj, Dylan Thomas-díj, Rathbones Folio-díj, Desmond Elliott-díj, a Legjobb Női Regényíró díja. A Normális emberek 2018-ban Costa-díjban részesült, 2019-ben az év könyve lett a Waterstonesnál. Sally Rooney társforgatókönyvíróként részt vett a Normális emberekből készült tévésorozat megírásában, amelyet 2020-ban mutattak be a BBC-n. A Baráti beszélgetésekből készült BBC-sorozat bemutatóját 2022-re tűzték ki.





7. Sebastian Barry: Egyezer hold - Magvető 

A szerzőtől néhány éve olvastam a Messze, messze című regényt, amit egy könyves állvány révén a véletlen sodort elém. Sajnos, akkoriban nem született róla bejegyzés, de nagyon tetszett, ezért amikor megláttam, hogy új regénye jelenik meg, rögtön felkeltette az érdeklődésemet. 

A Dél még mindig az amerikai polgárháborút nyögi, a felszabadított rabszolgák és az indiánok továbbra sem érezhetik magukat biztonságban. Winona, a tizenhét éves sziú lány Briscoe ügyvéd titkárnőjeként dolgozik, és Lige Magan dohányfarmján él különc családjával és az egykori rabszolgákkal, a Bouguereau testvérekkel. Ám hiába a jó munka és a szerető otthon, a rasszista támadások őt és a barátait sem kímélik. Amikor Winonát megerőszakolják, Tennyson Bouguereau-t pedig összeverik, a lány fegyvert ragad, férfiruhát ölt, és csatlakozik a renegátvadászokhoz, hogy bosszút álljon mindenért. Hamar rájön, hogy még a saját udvarlójában sem bízhat.
Sebastian Barry visszatér a Végtelen napokban bemutatott szereplőihez, és tovább írja Thomas McNulty, John Cole és fogadott lányuk történetét, ám az Egyezer hold nemcsak folytatásként, de önálló regényként is olvasható.










8. Bill Clinton - James Patterson: Az elnök lánya - 21. Század

Olvastam már a páros előző regényét is, Az elnök eltűnt-et. Annak nagyobb volt a füstje, mint a lángja, ettől függetlenül nem volt rossz olvasmány. Viszont kíváncsi vagyok, hogy tudtak-e valami  maradandóbbat alkotni. 

Minden elnöknek vannak rémálmai. De ez most valóra vált.

Matthew Keating, az USA korábbi elnöke, aki előzőleg haditengerészeti SEAL volt, mindig épp oly keményen és elkötelezetten védelmezte családját, mint a hazát. Most azonban támadás célpontjává válik.

Egy őrült elrabolja Keating tizenéves lányát, Melanie-t – minden szülő retteg attól, hogy ez bekövetkezhet, és egyben nemzetbiztonsági krízishelyzet alakul ki. Az egész világ valós időben követi az eseményeket, Keating pedig egyedül vág bele a küldetésbe, amely vezetőként, katonaként és apaként egyaránt próbára teszi képességeit.

Az elnök eltűnt című #1 New York Times bestseller szerzőitől:

Minden részlet a helyén van
– mert az egyik szerző Bill Clinton, az USA korábbi elnöke.
A feszültség és a cselekmény megállíthatatlanul dübörög
– mert a másik szerző a világ legnagyobb példányszámban eladott thrillerszerzője, James Patterson.



9. Guillaume Musso: Regényélet - Park

Igazából már annyi helyen találkoztam a szerzővel, hogy most már tényleg kíváncsi lettem. Egy korábbi regénye a polcomon vár, de ennek a fülszövege is rendkívül figyelemfelkeltő volt. 

Hat hónappal ezelőtt, 2010. április 12-én hároméves kislányomat, Carrie Conwayt elrabolták, miközben bújócskáztunk a Williamsburgben található lakásomban.
Így kezdődik a nyilvánosságtól elzárkózó írónő, Flora Conway története. Carrie eltűnésére nincs magyarázat. A lakás összes ajtaja és ablaka zárva volt, a régi New York-i bérház biztonságikamera-felvételein behatolásnak semmi nyoma. A rendőrségi nyomozás eredménytelenül zárul.
Mindeközben az Atlanti-óceán túlpartján, egy pusztulásnak indult házban magányosan gyötrődik a megtört szívű író.A rejtély kulcsa nála van. Flora mindent megtesz, hogy megtalálja.
Ha az ember a nap jó részében egy kitalált világban kalandozik, nem egykönnyen találja meg a visszavezető utat. És szédeleg a két világ közti határvidéken.









10. Karen Dionne: A bűnös nővér - Agave

Rögtön felfigyeltem már a könyv borítójára, ráadásul a fülszöveg alapján is ígéretesnek tűnik. Kis kétséget a rövidsége kelt bennem, de lehet annál nagyobbat üt.

Tizenöt ​hosszú éven át el volt zárva a társadalomtól – önkéntes száműzetésben egy elmegyógyintézetben –, büntetésként azért a borzalmas bűnért, amit gyermekként elkövetett. De mi van akkor, ha ez mind hazugság?

Rachel Cunningham másfél évtizeddel ezelőtt egy pszichiátriai intézetbe záratta saját magát, ahol egyre csak az emlékezetében tátongó lyukak kínozták, és a bizonyosság, hogy ő a felelős a szülei haláláért.

Ám amikor új részletek tárulnak fel előtte a gyilkosságokkal kapcsolatban, Rachel válaszok után kutatva visszatér arra a helyre, ahol egykor biztonságban érezte magát: a michigani Felső-félsziget erdeinek legmélyén megbújó hatalmas családi vadászházba.

Ahogy Rachel lassanként elkezdi kideríteni, mi történt a szülei meggyilkolásának napján, rájön – épp úgy, ahogy anyja is tette egykor –, hogy az otthon nem csak a szeretet, de a leírhatatlan gonoszság színhelye is lehet, és a kötelék, ami a saját nővéréhez fűzi, a legmérgezőbb mind közül.

Karen Dionne új, hitchcocki hangulatú thrillere egy fiatal nő harcát mutatja be a démonaival, és egyben vérfagyasztó tanulmány a pszichopátiáról.



11. Orvos-Tóth Noémi: Szabad akarat - Jelenkor

Már a szerző előző könyve, az Örökölt sors nagy siker volt. Közérthető, és egyszerű nyelven vázolta fel a transzgenerációs szemléletet. Nos, ez a kötet is ezen a vonalon halad tovább, de a fülszöveg alapján már sokkal megfoghatóbb dolgokról ír. 

"Mire ​felnövünk, sorsunk forgatókönyvéből már jelentős fejezetek megváltoztathatatlannak tűnnek. Sejtjeinkben hordozzuk felmenőink traumáinak nyomait; szüleink, nagyszüleink ránk örökítették a megdönthetetlennek tűnő életigazságokat; zsigereinkbe égtek a bizalom, a bizalmatlanság, a szeretet és a szeretetlenség tapasztalatai. Már számos saját krízist vagy mélyen ható egyéni traumát is megéltünk, és kialakultak a válaszaink, ismétlődő megoldó-kulcsaink is ezekre a helyzetekre.

Vajon a felmenőinktől kapott lelki sebek, kötődési zavarok, érzelmi és viselkedési mintázatok életünk végéig meghatározzák a sorsunk alakulását? Meddig tart a transzgenerációs örökség hatása, és hol kezdődik a szabad akarat? Mikor és hogyan léphetnek működésbe saját sorsformáló erőink?

Ebben a kötetben életünk legbefolyásolóbb erejű témáinak vizsgálatára hívom az olvasót. Sorra vesszük azokat a tényezőket, amik a párkapcsolataink alakulására hatnak, meghatározzák a pénzhez, sikerhez fűződő viszonyunkat, befolyásolják a testi-lelki egészségünket, és előrevetítik, hogyan reagálunk a nehézségekre. A kérdés mindig az, hogy szabad akarattal mekkora változást érhetünk el, és hogyan teremthetünk magunknak olyan életet, amely a leginkább megfelel az elképzeléseinknek." – Orvos-Tóth Noémi




12. Lizzie Fry: Boszorkánykör - Cartaphilus

Egyértelműen a borítón található kulcsszavakra kattantam rá, a fülszöveg pedig végképp meggyőzött, hogy nekem való a kötet. Remélem, be is váltja a hozzá fűzött reményeket... Bár nem szeretem, ha más könyvhöz hasonlítják, ez az utalás A szolgálólány meséjére eléggé felcsigázott.

„Hadd ismételjem meg, hogy mindenki számára érthető legyek. Nem a nők az ellenségeink. Meg kell védenünk őket maguktól, éppúgy, ahogy meg kell védenünk magunkat is.” Képzelj el egy olyan világot, amelyben boszorkányok márpedig léteznek. Amelyben az anyákról lányokra öröklődő erő ősi és ártalmatlan, mégis rengeteg férfit megrémít. És most képzeld el, az Amerikai Egyesült Államok újonnan megválasztott populista elnöke elrendeli, hogy minden boszorkányt be kell börtönözni a saját és környezete biztonsága érdekében. Egy ilyen világban nőként élni annyi, mint bűnösnek lenni. A boszorkányokat világszerte üldözni kezdik. Egy fiatal nő eközben olyan erőt fedez fel magában, amelynek létezéséről fogalma sem volt, és amely azonnal a legüldözöttebb boszorkánnyá teszi őt – és egyben a legveszélyesebbé. Lizzie Fry A szolgálólány meséjét megidéző, letehetetlen regénye a hatalomról és az elnyomásról mesél egy, a miénkre rémisztően hasonlító világban.









Megtalálhattok a Facebookon, a blog oldalán és a csoportjában, a Libellum Kávézóban is, ahol minden könyvkedvelőt szívesen látok! De elérhető vagyok az Instagramon, és a Molyon szintén. Nemrég indult két kihívásom, az "Olvass plusz 1 órát!" és a "Fogadj örökbe egy írót!", és belevágtam a valószínűleg több évig elhúzódó Plakátprojektbe, ha van kedvetek, csatlakozzatok! 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése