2022. január 5., szerda

Négy könyv, amire érdemes lecsapni januárban!

A tavalyi évben talán a december volt az a hónap, mikor nem találtam olyan könyvet, ami érdekelt volna a friss megjelenések közül. Januárra hasonló eredményt vártam, de mint sok esetben, most is tévedtem. Íme, a négy kötet, amely felkeltette az érdeklődésemet az újdonságok közül! 




1. Mark Elsberg: Sosem elég - Animus

Korábban olvastam már a szerző két regényét (Blackout, Zero). Mindkettőben aktuális és globális problémák vannak fiktív köntösbe csomagolva, talán kissé felnagyítva.  Ezúttal  a gazdasági világválság és ennek politikai, társadalmi hatása kerül a középpontba. Az előzőekhez hasonló, izgalmas történetre számítok. 

„Elég a kapzsiságból! – kiáltja a tömeg. – Igazságosságot!" Az emberek világszerte forronganak. A fenyegető megszorító csomagok, a tömeges munkanélküliség és az éhezés ellen tüntetnek – az új gazdasági válság következményei ellen, amely bankokat, cégeket és államokat juttat csődbe. Kiélesednek a nemzeti és nemzetközi konfliktusok. Mindezen csak a gazdag kevesek nyernek. Berlinben különleges csúcstalálkozót hívnak össze, ahol a megoldást keresik. Itt kellene a Nobel-díjas Herbert Thompsonnak megtartania a beszédét, amely megváltoztatja a világot, mivel állítólag megalkotta a képletet, amelynek segítségével mindenki számára biztosítani lehetne a jólétet. Erre azonban nem kerül sor. Thompson és az asszisztense a találkozóra menet életét veszti egy autóbalesetben. Csakhogy van egy szemtanú, aki tudja, hogy valójában gyilkosság történt, és ezzel egy veszedelmes játszma közepébe csöppen. Jan Wutte ki akarja deríteni, mi rejlik a képlet mögött, de a gyilkosok a nyomában vannak…









2. Rosemary Sullivan: Nyomozás Anne Frank ügyében - Partvonal

Valószínűsítem, Anne Frank neve senkinek sem ismeretlen. Jómagam is olvastam a naplót, tavaly pedig az ennek alapján készült képregényt. Valóban érdekes kérdés, hogy ki jelenthette fel a családot, és a fülszöveg egy megdöbbentő felfedezést ígér. Kifejezetten kíváncsivá tett. 

Ki ​és miért árulta be Anne Frankot, valamint a családját? A teljes titoktartás mellett megírt és a világon egy időben megjelenő könyv lapjain végre fény derül a jól őrzött titokra. Több mint harmincmillióan olvasták a naplót, amelybe a tizenéves Anne a legtitkosabb gondolatait jegyezte be, miközben családjával és négy másik emberrel egy padlástérben rejtőzködött a Prinsengrachton huszonöt hónapon át, amikor is a nácik letartóztatták és koncentrációs táborba küldték valamennyiüket. De a kislány történetéről megjelentetett újságcikkek, dokumentumkönyvek, színdarabok és regények egyikében sem adott senki meggyőző magyarázatot arra, hogyhogy ilyen hosszú ideig nem fedezték fel a hátsó traktus lakóit, és végül ki vagy mi vezette mégis a nácikat a rejtekhelyükhöz. Egy nemzetközi kutatócsapatnak új vizsgálati eljárások, frissen felfedezett dokumentumok és modern nyomozási technikák alkalmazásával végre sikerült megoldania az évtizedek óta nemzedékeket foglalkoztató rejtélyt. Vincent Pankoke nyugalmazott FBI-ügynök fáradhatatlan „iratvadászokból” és kutatókból álló csapata dokumentumok tízezreit vizsgálta át – melyek egy része csak most került elő különböző archívumokból –, valamint a Frankékat ismerő emberek leszármazottainak tucatjait keresték fel és interjúvolták meg munkájuk során. Az FBI által kifejlesztett nyomozati módszereket alkalmazva a Kihűlt Ügy Csapata aprólékos munkával rekonstruálta az elhíresült letartóztatást megelőző hónapok történéseit – és megdöbbentő következtetésre jutott. Ez a könyv ennek a küldetésnek a lebilincselő története. Rosemary Sullivan bemutatja a nyomozókat, valamint az általuk számításba vett gyanúsítottakat, mígnem a legvalószínűbb elkövetőre – a rejtőzködőket feltehetően beáruló személyre – szűkül le a kör. Mindeközben életre kelti a háborús Amszterdam vibráló mindennapjait: egy olyan helyét, ahol mindegy volt, milyen gazdag, művelt vagy óvatos az ember – soha nem tudhatta, kiben bízhat meg igazán…


3. Joe Hill: Fekete telefon - Gabo

Egyértelműen helye van a polcomon, vevő vagyok Joe Hill bármilyen írására. Megvan az összes magyarul megjelent kötete. 

A tizenhárom éves John Finney életveszélybe került. Valaki már két éve vadászik a Galesburgben lakó fiúkra, elrabolja őket, és soha többé nem kerülnek elő. Most pedig a jelek szerint Finney csatlakozik hozzájuk: pszichopata elrablója bezárta egy alagsorba, amelyet féltucat meggyilkolt gyerek vére szennyez be. A helyiségben rajta kívül van még egy ősrégi telefon, amely már jó ideje nincs csatlakoztatva a hálózathoz, éjszakánként mégis cseng, és a gyilkos előző áldozatai szólnak bele a kagylóba. Ők pedig mindent megtesznek azért, hogy Finney ne jusson az ő sorsukra.

A Fekete telefon című novella csak egyike annak a tizenöt történetnek, amelyekkel Joe Hill igazolta, hogy különleges tehetsége van a hátborzongató sztorik írásához. Az évek során számos művéből készült mozifilm vagy sorozat (Szarvak, NOS4A2), a Fekete telefonból Scott Derrickson (Sinister, Doctor Strange) forgatott mozifilmet Ethan Hawke főszereplésével.


4. Emily Brontë: Üvöltő szelek - Menő Könyvek

Néhány hónapja ömlengtem, hogy mennyire szeretem ezt a regényt. Valóban, az egyik kedvenc klasszikus regényem. Szóval, hiába van meg kétszer, meglesz harmadszor is, részben azért, mert összegyűjtöttem az Örök kedvencek sorozat eddigi darabjait. Na, meg ez a borító egyszerűen gyönyörű! 

A gyermek Heathcliffet a skót felföld lápos vidékén találják. Mr. Earnshaw szíve megegesik az elhagyott fiún, és hazaviszi házába, ahol lányával, Cathyvel és fiával, Hindleyvel él együtt. Heathcliff az évek múltával beleszeret Cathybe. Ám a féltékeny Hindley mindenáron tönkre akarja tenni, ezért azon a napon, amikor Mr. Earnshaw meghal, az istállóba száműzi Heathcliffet. Nem sokkal később Cathy is elhagyja a házat, feleségül megy a szomszéd birtokos fiához, Edgar Lintonhoz. Heathcliff pedig szépen, lassan kiterveli rettenetes bosszúját... Harmincéves sem volt még Emily Brontë, amikor megírta a világirodalom talán legkülönösebb szerelmi regényét. Valóság és látomás, természet és lélekelemzés, vadság és szelídség furcsa szövedéke ez a történet, egy romantikus írói lélek vallomása a szenvedélyes szerelemről.


Ti milyen könyveket szeretnétek beszerezni mostanában? 




Megtalálhattok a Facebookon, a blog oldalán és a csoportjában, a Libellum Kávézóban is, ahol minden könyvkedvelőt szívesen látok! De elérhető vagyok az Instagramon, és a Molyon szintén. Nemrég indult két kihívásom a "Fogadj örökbe egy írót!" és a "Könyves" könyvek , de emellett belevágtam a valószínűleg több évig elhúzódó Plakátprojektbe, ha van kedvetek, csatlakozzatok! 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése