2021. október 27., szerda

Tíz könyv, amire érdemes (volt) lecsapni októberben!

Sajnos az október egyáltalán nem úgy alakult, ahogy terveztem. Igaz, hogy hónap vége van, de már rég kigyűjtöttem azokat a könyveket, amelyek érdekelnek a friss megjelenések közül. Szóval, a késedelmes megvalósítás ellenére is remélem találtok kedvetekre valót! 



1. Misima Jukio: Élet eladó - Jelenkor

Az utóbbi egy-két évben több emlékezetes regény is a kezembe került, amelyet japán szerzők írtak. (Ha a macskák eltűnnének a világból, Az utazó macska krónikája, Mielőtt a kávé kihűl). Annyira más és különleges atmoszférát teremtenek az írásaikban az európaihoz képest, engem teljesen lenyűgöz. Misima Jukio egy rendkívül érdekes szituációt vázol fel, elég csak beleolvasni a fülszövegbe! 

Amikor ​a reklámszövegíróként dolgozó Jamada Hanio egy nap ráébred, hogy a jövő semmi érdemlegeset nem tartogat számára, öngyilkosságot kísérel meg. A kórházban ébred fel, egy „légüres, ám csodálatosan szabad világ”-ra. Ekkor dönt úgy, hogy egy tokiói újságban eladásra kínálja az életét. Hamarosan kopogtatnak az ajtaján a leendő ügyfelek, és elképzelhetetlen események sorozata veszi kezdetét: gyilkos banditák, rejtett kamerák, egy vámpírasszony, mérgező sárgarépák, kémek és titkos szervezetek, egy narkós örökösnő, házi készítésű robbanóanyagok és csapdák világa tárul fel a mit sem sejtő Hanio előtt. A Tarantino-filmeket idéző regény folytatásokban jelent meg a japán Playboyban 1968-ban. Bár Misima „kisebb művei” közé sorolta, fordulatos, abszurd cselekménye és sötét komikuma mögött felsejlenek azok a témák, melyek a szerzőt egész életében foglalkoztatták: a halálvágy, a vég erotikája és a modern, elnyugatiasodott Japán fogyasztói társadalmának kritikája. „Élet eladó. Tegyen vele belátása szerint. 27 éves férfi vagyok. Teljes diszkréció, nem fog csalódni!”






2. Herendi Kata - Szabó Eszter Judit: 20 önismereti kérdés és válasz a kapcsolatokról - Bookline

A szerzőpárost a Pszichoforyou magazin oldalán ismertem meg, tűkön ülve vártam már az előző kötetüket, a 20 önismereti kérdés és válasz-t is. Azóta többször leemeltem a polcról egy-egy gondolat kapcsán, valószínűleg nem lesz másként ezzel a kötettel sem. 

Társas ​kapcsolataink életünk első pillanatától az utolsóig formálnak bennünket. Általuk válunk azzá, akik vagyunk, és nekik köszönhetően változunk és fejlődünk folyamatosan. Ám nem mindegy, milyen irányba. A kapcsolataink építhetnek és rombolhatnak, jó helyekre és tévutakra is vihetnek bennünket.

Minden kapcsolat tükör, amely megmutathatja a válaszokat életünk fontos kérdéseire. Minden emberi kapcsolat esély arra, hogy tanuljunk valamit önmagunkról. Egymás szemében olyasmit is megláthatunk magunkról, ami egyébként rejtve maradna.

Ehhez az önvizsgálathoz, az őszinte tükörbe nézéshez ad kapaszkodókat és újszerű szempontokat ez a könyv, hogy ezáltal közelebb kerülhessünk önmagunkhoz és egymáshoz is. A Pszichoforyou online magazin szerzőinek második kötete a szülő-gyerek kapcsolatokat, a baráti kapcsolatokat, a testvérkapcsolatokat, a munkakapcsolatokat és a párkapcsolatokat egyaránt érintő kérdésekkel foglalkozik. A fejezetek és a könyvben található gyakorlati feladatok olyan felismerésekhez vezethetnek, amelyek révén szorongás nélkül, bátran indulhatunk egymás, és ezzel együtt egy teljesebb élet felé.





3. A. J. Cronin: Réztábla a kapu alatt - Könyvmolyképző

Több helyen hallottam már a regényről, egy igazi kultikus, mára klasszikussá avanzsált történet. Megfogott az új kiadás borítója. 

Kultikus, ​díjnyertes regény hivatástudatról, züllésről, szerelemről, pénzről, csalódásról és reményről.

Dr. Andrew Manson, egy fiatal és idealista skót orvos az orvosi hivatás kihívásai között vívódik a két világháború közötti Walesben és Angliában. Friss diplomával a zsebében érkezik Skóciából a walesi bányavidékre. Hamar ráébred, hogy elméleti képzettsége veszélyesebb, mint ha teljesen tudatlan volna, ezért igyekszik minél több tapasztalatot szerezni és a gyakorlatból tanulni, hogy igazán jó és hasznos orvos váljék belőle. Segítségére van ebben áldozatos felesége és egy hányatott sorsú kollégája is.

Hét esztendővel később Londonban találjuk – ahol megszédíti az anyagi gyarapodás lehetősége. Türelmesen hallgatja a gazdag hipochondereket, és észre sem veszi, hogy a valódi betegek számára már nincs ideje.

A jómód felé vezető erkölcsi züllés útján egy tragédia állítja meg. De idejében-e?

Minden idők egyik legsikeresebb bestsellerét veheti kezébe az olvasó. A szerző orvosként szerzett tapasztalataiból merítő történet bátran szembeszállt a hagyományos orvosi etikával, és az angol Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) megalakulásának egyik inspirálójaként jegyzik.

A Réztábla a kapu alatt világszerte számos sikeres film-, rádió- és televíziós produkció alapjául szolgált. 1983-ban Oscar-díjra jelölt film készült belőle.


4. Freya Sampson: Az utolsó könyvtár - General Press

Mostanában többször nyúlok könnyedebb olvasmányokhoz. Erre rögtön felfigyeltem a címe és a témája miatt. Mindig jöhet egy történet, melyben szerephez jutnak a könyvek, az olvasás. Igaz, a borító színétől "felállt a szőr a hátamon", de túltettem magam rajta. 

Csodálatosan ​szívemelengető és felemelő történet a kedvességről, az összefogásról és a szeretetről – Clare Pooley Elragadó tanúságtétel az olvasás, a könyvtárak és a barátság megtartó ereje mellett – Booklist June még sohasem hagyta el az álmos angol kisvárost, ahol felnőtt. A zárkózott és félénk harmincéves könyvtáros minden idejét olvasással tölti, amikor azonban megtudja, hogy a munkahelyét bezárják, kimerészkedik az olvasókuckójából, hogy megmentse a helyi közösség lelkét jelentő könyvtárat. Sokan a segítségére sietnek, és June – az édesanyja halála óta először – újra megnyílik az emberek felé. Így találkozik megint a régi iskolai barátjával, Alexszel is. Hamarosan az egész kisváros észreveszi, mit érez a segítőkész ügyvéd a nő iránt, csak épp June nem, aki nem hiszi el, hogy bárki is randizni szeretne vele. Ahhoz, hogy megmentse a szívének oly kedves könyveket, June-nak változtatnia kell az élethez való hozzáállásán. Elhatározza hát, hogy küzdeni fog a könyvtárért, és ezzel talán a boldogsághoz is közelebb kerül egy lépéssel…






5. Ruth Ben-Ghiat: A hatalom megszállottjai - Kossuth

Röviden és tömören: van aktualitása és érdekel a téma. 

Korunk az autokrata vezetők új fénykora. Oroszországtól Indiáig, Törökországtól Amerikáig olyan férfiak kormányoznak, akik a populista csáberőt és az önkényuralmi politikát elegyítik. A maguk illiberális képére formálták országukat, személyi kultuszt teremtettek, és milliók lojalitását szerezték meg maguknak.

Mindezt abból a kottából játsszák, amelynek ütemeit olyan figurák komponálták, mint Benito Mussolini, Adolf Hitler és Moammer el-Kadhafi. De akkor – a történelem minden tanulsága ellenére – miért hatnak ránk mégis ilyen csáberővel?

Ruth Ben-Ghiat történész elemzésében minden tényezőt számba vesz a társadalmi nemektől a korrupción át a propagandáig. Megmagyarázza, kik ezek a politikusok, hogyan manipulálják történelmünket, félelmeinket és vágyainkat, hogy minden áron megszerezzék és megtartsák hatalmukat. A szerző éles szemmel és éles szavakkal mutatja meg, hogyan vehetjük fel a harcot azokkal az erőkkel, amelyek ki akarják siklatni a demokráciát, és el akarják ragadni jogainkat.





6. Richard Sheperd: Holtak vallatója - Helikon

Mindig vonzott az igazságügyi orvosszakértők világa, egyszer majdnem elmentem egy boncolásra az egyetemi évek alatt, de valamiért elmaradt. Utólag nem biztos, hogy annyira bánom a dolgot. Viszont olvasni a mai napig szívesen olvasok hasonló témákban, így rögtön felfigyeltem erre a kötetre. 

Dr. Richard Shepherd, a nagyszerű igazságügyi patológus több mint 23000 boncolást végzett. A maga módján detektív, furcsa, gyakran megmagyarázhatatlannak látszó halálesetek rejtélyeit kell megoldania…

Az igazságot kutatva sorozatgyilkosokat buktatott le, természeti katasztrófák következményeit vizsgálta, „tökéletes gyilkosságokról” rántotta le a leplet, szokatlan vagy valószínűtlen balesetek körülményeit derítette fel. Az általa szolgáltatott bizonyítékok gyilkosokat juttattak rács mögé, ártatlanok szabadságát adták vissza, kézenfekvőnek tűnő megoldási kísérleteket döntöttek romba. Tette mindezt nem kis személyes áldozatok árán.

A Holtak vallatója nem pusztán a számára legtöbb vívódást okozó holttestekről és esetekről szóló beszámolók gyűjteménye; azt is bemutatja, milyen egy élet, amelynek minden pillanatában jelen van a halál.






7. Mindent a technológiáról - Bookline

Sok mindent ehhez sem tudok hozzáfűzni, a fülszöveg alapján izgalmasnak tűnik. Annyira nem vagyok otthon a témában, nekem bőven fog újdonságokkal szolgálni. 

Gondoltál már arra, honnan tudja az okostelefonod, merre van felfele? Hogy az önvezető autók miért nem karamboloznak? És arra, hogy hogyan működik a virtuális valóság?

Bámulatos felfedezések és innovációk korát éljük, és bár a technológia napról napra egyre nagyobb hatással van az életünkre, működését mégsem értjük mindannyian.

Az érdekes információkkal teletűzdelt ábrákon keresztül feltárul előttünk a gépek, eszközök, szerkezetek belső működése, hogy végre mindent megtudjunk a technológiáról.







8. Dezső András: Fedősztori - 21. Század

Ez már a szerző harmadik kötete, eddig csak a Maffiózók mackónadrágban van meg, de még azt se olvastam. Viszont annyira izgalmas témát dolgoz fel ebben is, hogy biztosan be fogom szerezni.

Trükkös titkosszolgálati játszmák, árulások, titkok és bűnök, meglepő fordulatok Dezső András új könyvében. A Maffiózók mackónadrágban és a Magyar kóla című bestsellerek szerzője ismét egy zárt, a nyilvánosság előtt kevéssé ismert világba merül el és ragadja magával az olvasót. Egy olyan világba, ahol a legtöbbször semmi sem az, aminek látszik.

Megtörtént, ám hosszú időn át szigorúan titkos aktákban lapuló és eddig nem publikált magyar kémsztorik részletes rekonstruálásán túl a szerző felfedi mindazokat a módszereket, manipulációkat és játszmákat, amelyekkel a magyar és külföldi titkosszolgálatok dolgoznak egy folyamatosan változó világban, hol egymást segítve, hol egymás ellen – sokszor nemes, vagy nem túl nemes célok érdekében.

A Fedősztori nem csak azoknak az olvasóknak jelent újdonságot, akiknek a hírszerzők, kémek és ügynökök világa ismeretlen, hanem azoknak is, akik sokat tudnak erről a területről, akár úgy is, hogy egy-egy történeten keresztül magukra ismernek.





9. Robert Bryndza: Shadow Sands rejténye (Kate Marshall 2.) - Libri

Nagyon szerettem Robert Bryndza másik sorozatát, az Erika Foster nyomoz-t, remélem, hogy ebben is tud majd újdonságot mutatni. 

A ​kriminológiát oktató Kate Marshall a nyári szünetben a fiával, Jake-kel búvárkodás közben egy tizenéves fiú holttestére bukkan a Shadow Sands-i víztározóban. A helyi rendőrség hamar lezárja az ügyet, de ez a hajdani nyomozót nem nyugtatja meg. Amikor Kate a bűnjelekre támaszkodva nyomozásba kezd, hamarosan hátborzongató következtetésre jut.

Az áldozat csak a legutolsó a rejtélyes halálesetek és eltűnések hosszú sorában, amely a lápvidékhez köthető. Az a szóbeszéd járja, hogy egy vérszomjas fantom lesi áldozatait a partvidék felől gomolyogva közeledő ködben. Amikor a városi legendákat kutató professzor nyom nélkül eltűnik, Kate és asszisztense, Tristan Harper kénytelen gyorsan cselekedni, ha a munkatársukat élve akarják megtalálni.

Ám nem csupán a titokzatos sorozatgyilkos jár mindig egy lépéssel Kate és Tristan előtt, valaki más is halálosan biztosra akar menni, hogy Shadow Sands titkai örökre rejtve maradjanak…

A Nine Elms réme lapjain megismert Kate Marshall, Robert Bryndza legújabb krimisorozatának nyomozója a folytatásban is egy vérfagyasztó és döbbenetes esetben vizsgálódik.




10. Colson Whitehead: Harlemi kavarás - 21. Század

Van már a szerzőtől egy kötetem, de még nem olvastam. Ám ez esetben annyi is elég, hogy a kiadó KULT könyvei között jelent meg. 

Colson ​Whitehead kétszeres Pulitzer-díjas, Nemzeti Könyvdíjas író új regénye az 1960-as években játszódik, New Yorkban.

Ray Carneyt Harlemben ismeri az egész környék, megfizethető bútort árul a 125. utcai üzletében, ebből tartja el a családját. Felesége, Elizabeth állapotos, jön a második gyerek. Otthonuk nem valami nagy – Elizabeth pénzes szülei nem is örültek a házasságnak, nem szívelik Rayt –, de azért mégiscsak otthon.

Carneyról kevesen tudják, hogy a becsületes életvitel felszíne mögött becsúszott már neki néhány stikli. Kétes alakokkal tartja a kapcsolatot. És a stiklik egyre húzósabbak.

Freddie, az unokatestvére kisstílű enyves, Carney segít neki ezt-azt elpasszolni. Freddie beszáll egy bandába, ami azt tervezi, hogy kirabolja a Hotel Theresát, Harlem egyik nagymúltú szállodáját, és az akcióhoz Rayre is szüksége van. Ahogy az lenni szokott, semmi nem úgy sikerül, ahogy Freddie eltervezte, és Ray hiába kapálózik, egyre mélyebbre kerül a csávába. Már nem csak a hírneve forog kockán – a bőrére megy a vásár.

Bűnregény? Moralitás? Társadalmi regény? Feketék és fehérek egymás mellett ebben a retró gyöngyszemben, amely végeredményben nem más, mint egy megható szerelmes levél a régi Harlemhez.



Nos, ennyi lett volna az októberi kívánságlistám, hamarosan hozom a novemberit is! Ti milyen könyveket terveztek beszerezni a közeljövőben? 


Megtalálhattok a Facebookon, a blog oldalán és a csoportjában, a Libellum Kávézóban is, ahol minden könyvkedvelőt szívesen látok! De elérhető vagyok az Instagramon, és a Molyon szintén. Nemrég indult egy kihívásom a "Fogadj örökbe egy írót!" , és belevágtam a valószínűleg több évig elhúzódó Plakátprojektbe, ha van kedvetek, csatlakozzatok! 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése